Imunita sídli v črevách: Týmito potravinami sa prejete ku zdraviu

TA3/zm
8.12.2022 08:00

Ak chcete podporiť svoju imunitu, mali by ste myslieť aj na to, čo jete. Podľa odborníkov je práve strava polovicou úspechu, prečo niektorí ľudia nebývajú takmer nikdy chorí. Čo by teda malo byť na vašom tanieri pravidelne?

Imunita sídli v črevách: Týmito potravinami sa prejete ku zdraviu
Pexels

Dať si výživové doplnky alebo raz za čas ovocie nestačí. Na podporu imunity treba myslieť denne a podľa toho vyskladať aj svoj jedálny lístok. Napríklad z týchto superpotravín, ktoré prinesú telu komplexné zdravie.

Kyslé mliečne výrobky

Niekým milované, inými zatracované mliečne výrobky sú pre naše telo veľmi dôležité. A najmä, ak siahnete po kyslých verziách. Kefír či acidofilné mlieko obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre. A až 80% imunity súvisí so stavom čriev, keďže ide o pomerne veľký orgán, ktorý by sa po rozložení predstavoval plochu až 40 m2.

Chia semienka

Hoci u nás ide o potravinu pomerne novú, pre zvyšok sveta vôbec taká novinka nie je. Chia semienka poznali už pred stovkami, ak nie tisíckami rokov. Dve polievkové lyžice denne predstavujú primeranú dávku vápnika, takže sa nimi dajú nahradiť aj mliečne výrobky, ak ich neobľubujete alebo máte intoleranciu na laktózu. Z hľadiska imunity chia potláčajú zápalové procesy v tele.

Zelený jačmeň

Ak sa zaujímate o zdravú stravu, benefity zeleného jačmeňa vám určite neunikli. Ak o ňom nič neviete, tak stačí v skratke, že detoxikuje organizmus, dodáva energiu či chráni bunky pred voľnými radikálmi. Či už sa rozhodnete pre tablety, prášok alebo prípravu čerstvého nápoja, konzumujte ho ráno a doslova vás postaví na nohy a vystrelí z postele.

Açai

Milovníci bobuľového ovocia by mali siahnuť okrem lokálnych čučoriedok, malín či černíc aj po exotickom açai. Ide o jeden z najvýživnejších druhov ovocia a najsilnejší antioxidant na svete. Zaručená je nielen podpora imunity, ale aj zlepšenie stavu pokožky, vlasov či nechtov.

Granátové jablko

Pri exotickom výbere potravín, ktoré podporujú imunitu, ešte ostaneme. Aj granátové jablko dokáže zázraky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov C a E je prevenciou proti mnohým civilizačným chorobám. Imunitu podporujú antioxidačné látky a draslík. Bobuľky zaradíte do jedálneho lístka jednoducho, hodia sa od raňajkových kaší až po šaláty. A ak si s nimi neviete dať rady, jednoducho ich odšťavte. 

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok