Západ sa priamo zúčastňuje vojny na Ukrajine, vyhlásil Lavrov. Obnovu vzťahov vylúčil

ta3 čtk
1.12.2022 11:04

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sa priamo zúčastňujú vojny na Ukrajine, pretože dodávajú Kyjevu zbrane, vyhlásil na tlačovej konferencii týkajúcej sa bezpečnosti podľa agentúry TASS ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západ mal podľa neho reálnu možnosť odvrátiť konflikt na Ukrajine, ale nehľadel na ruské záujmy.

Predchádzajúce vzťahy Ruska so Západom sa už neobnovia, zdôraznil podľa agentúry RIA Novosti šéf ruskej diplomacie. "Vyraďujeme z prevádzky energetické objekty na Ukrajine, ktoré vám (Západu) umožňujú dodávať Ukrajine smrtiace zbrane slúžiace na zabíjanie Rusov, takže nemá cenu hovoriť, že sa USA a NATO nezúčastňujú na tejto vojne," uviedol Lavrov. Použil pritom priamo slovo vojna, hoci doteraz Rusko konflikt na Ukrajine označovalo spojením "špeciálna vojenská operácia". Povedal tiež, že vo väčšine prípadov určujú ciele, na ktoré Ukrajina útočí, jej západní "páni".

"Až raz naši západní susedia, pretože so susedstvom sa nedá nič robiť, a naši bývalí partneri budú mať záujem na obnove spolupráce ohľadom európskej bezpečnosti, tak žiadna obnova nebude," uviedol Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie usporiadal konferenciu o bezpečnostných otázkach v rovnaký deň, keď v poľskej Lodži začína rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín OBSE. Varšava minulý mesiac odmietla vydať Lavrovovi vízum, vzťahujú sa naň totiž sankcie EÚ. Rusko tak má zastupovať stály predstaviteľ v OBSE, teda veľvyslanec.

OBSE je podľa Lavrova úplne v područí Západu, stráca na dôležitosti a bezpečnosť v Európe sa drobí. "Západ robí presne to, čomu sa založením OBSE snažil predísť. Kope priekopy, ktoré rozdeľujú. Kde sa kope, môže byť niekto pochovaný," vyhlásil. Rusko patrí rovnako ako napríklad Ukrajina alebo USA medzi členské krajiny tejto bezpečnostnej organizácie.

Lavrov okrem toho vzniesol aj ďalšie početné obvinenia proti Severoatlantickej aliancii, ktorá podľa neho prináša deštrukciu a utrpenie. Západ mal podľa Lavrova možnosť odvrátiť ruskú inváziu na Ukrajinu, ale nepočúval Moskvu, ktorá požadovala okrem iného záruky, že sa NATO nebude v budúcnosti rozširovať o ďalšie krajiny východnej Európy.

Rusko mesiace pred napadnutím Ukrajiny vo februári opakovalo, že požaduje od NATO a USA garancie pre svoju vlastnú bezpečnosť. Okrem iného chcelo záruku, že Ukrajine alebo Gruzínsku nebude umožnené vstúpiť do NATO, a domáhalo sa aj stiahnutia Severoatlantickej aliancie z východnej a strednej Európy. Tieto ruské požiadavky boli podľa západných predstaviteľov ale nereálne.

Ruský minister zahraničia vo štvrtok NATO obvinil podľa agentúry Reuters okrem iného aj z toho, že sa pokúša vtiahnuť Indiu do protiruskej a protičínskej aliancie a vyvolať napätie v Juhočínskom mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok