Fitch zlepšil výhľad ratingu Belgicka

SITA
24.1.2013 08:05

Ratingová agentúra Fitch zvýšila svoj výhľad kreditného ratingu Belgicka z negatívneho na stabilný a rating ponechala nezmenený na úrovni AA, dva stupne pod najvyšším. Zmena je podľa nej reakciou na pokrok pri konsolidácii rozpočtu, ktorý urobila belgická vláda.

Fitch zlepšil výhľad ratingu Belgicka
SITA

Vláda v Bruseli dosiahla v roku 2012 rozpočtový deficit na úrovni 2,96 %, čo je viac ako interný cieľ krajiny, ale menej ako trojpercentný limit, ktorý stanovujú pravidlá EÚ. Nižší deficit krajina dosiahla vďaka úsporám vo výške 14,5 mld. eur, pričom tento rok má pripravený ďalší balík v hodnote 3,4 mld. eur. Tie majú Belgicku pomôcť dosiahnuť tento rok ďalšie zníženie deficitu na 2,15 % HDP a prispieť k vyrovnanému rozpočtu, ktorý vláda plánuje na rok 2015. Zadlženie krajiny sa v roku 2012 zvýšilo o 1,9 percentuálneho bodu na 99,7 % HDP.

"Fitch predpokladá, že belgické úrady si zachovajú prísny prístup k fiškálnej disciplíne až do celoštátnych a regionálnych volieb v polovici roka 2014," vyhlásila agentúra s tým, že vďaka relatívnej stabilite dynamiky dlhu očakáva do roku 2021 pokles zadlženosti na 79 % HDP. Ratingová agentúra Standard & Poor's zachováva úverový rating Belgicka na úrovni AA s negatívnym výhľadom, podobne ako agentúra Moody's, ktorá krajinu hodnotí ešte o stupeň nižšie na úrovni Aa3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok