Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacný systém využíva smartfón a slúchadlá na kontrolu sluchu dojčiat

Lacný systém využíva smartfón a slúchadlá na kontrolu sluchu dojčiat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kontrola sluchu novorodencov môže byť náročná, pretože deti nevedia povedať, ktoré zvuky počujú a ktoré nie. Novo vyvinutý systém prináša lacné riešenie tohto problému prostredníctvom smartfónu, slúchadiel a jednoduchého mikrofónu.

Vo väčšine krajín prvého sveta sa novorodenci bežne vyšetrujú na stratu sluchu pomocou prístroja, ktorý súčasne prehráva dva tóny do každého ucha cez jeden reproduktor. Ak má ucho normálny sluch, vláskové bunky v ňom budú vibrovať v reakcii na tieto kombinované tóny, čím sa vytvorí tretí tón. Prístroj deteguje tento tretí tón a informuje lekárov, že v danom uchu je všetko v poriadku.

Takéto prístroje sú však, žiaľ, príliš drahé na to, aby sa mohli vo veľkom používať v rozvojových krajinách. V dôsledku toho sa môže stať, že ak je dieťa hluché, jeho rodičia sa to dozvedia až po dlhšom čase neúspešných pokusov o rozvoj jazykových schopností dieťaťa. Pomôcť by však mohol nový systém, ktorý vyvinuli vedci z Washingtonskej univerzity.

Systém využíva bežne dostupné slúchadlá spolu s komerčne dostupným mikrofónom.

Systém využíva dve bežne dostupné slúchadlá, ktoré samostatne prehrávajú dva úvodné tóny. Tieto dve slúchadlá sú pripojené pomocou akustickej hadice k jednej sonde, ktorá obsahuje aj malý komerčne dostupný mikrofón. Sonda sa umiestni do každého ucha (po jednom) ako jeden náušník, kde súčasne prehráva prvé dva tóny a počúva tretí. Prostredníctvom jediného konektora je pripojená k smartfónu, na ktorom je spustená vlastná mobilná aplikácia. Celkové náklady na hardvér bez smartfónu sa pritom pohybujú okolo 10-tich dolárov.

„Ako si viete predstaviť, tieto zvuky, ktoré vychádzajú z ucha, sú veľmi jemné a niekedy je ťažké ich počuť cez hluk v prostredí alebo ak pacient hýbe hlavou,“ povedal doktorand Justin Chan, hlavný autor štúdie. „Navrhli sme algoritmy v telefóne, ktoré nám pomáhajú odhaliť signál aj pri všetkom tom hluku na pozadí. Tieto algoritmy môžu bežať v reálnom čase na akomkoľvek smartfóne a nevyžadujú najnovšie modely smartfónov“.

Celková cena hardvéru (bez smartfónu) je približne 10 USD.

Technológia bola použitá na testovanie sluchu 114 pacientov - z toho 52 detí do šiestich mesiacov - na troch sluchových klinikách v štáte Washington. Zistilo sa, že je rovnako presná ako tradičný prístroj, pričom identifikovala všetkých pacientov, ktorí mali poruchu sluchu. Teraz sa plánuje, že sa zariadenie použije v rámci projektu skríningu sluchu novorodencov v Keni.

„Máme príležitosť skutočne ovplyvniť globálne zdravie, najmä v oblasti sluchu novorodencov,“ povedal Chan. „Myslím, že je veľmi potešujúce vedieť, že výskum, ktorý robíme, môže pomôcť priamo riešiť skutočné problémy“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Biomedical Engineering.

Vedúci výskumník Justin Chan používa zariadenie na testovanie sluchu dieťaťa.