ONLINE: Zelenskyj žiada Nemecko o systémy Patriot, Poľsko nevpustilo Lavrova na rokovanie OBSE

ta3 tasr čtk čt24
1.12.2022 07:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval nemeckých politikov, aby napadnutej krajine poskytli systém protivzdušnej obrany Patriot. V poľskej Lodži budú rokovať ministri zahraničných vecí členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Zelenskyj žiada Nemecko o systémy Patriot, Poľsko nevpustilo Lavrova na rokovanie OBSE
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:53 Ukrajinská armáda vo svojej najnovšej správe tvrdí, že ruskí vojaci sa sťahujú z niektorých svojich pozícií v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Rusi sa tiež údajne pripravujú na evakuáciu "zamestnancov okupačných samospráv" niektorých obcí v tejto oblasti. Uvádza sa to v štvrtkovej správe generálneho štábu ukrajinskej armády, z ktorej citujú spravodajská stanica CNN a denník The Guardian. 

23:37 Tri diplomatické misie Ukrajiny dostali výhražné listové zásielky, ktoré boli nasiaknuté červenou tekutinou. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že tieto incidenty sú súčasťou úsilia zastrašiť ukrajinských diplomatov. Informuje stanica Sky News, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax. 

22:51 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že je ešte "príliš skoro" na finálne rozhodnutie ohľadom poľskej žiadosti, aby boli systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Berlín ponúkol Varšave, doručené radšej Ukrajine. Informuje o tom stanica CNN.

22:3Videá ruskej súkromnej polovojenskej organizácie známej ako Vagnerova skupina majú na sociálnej sieti TikTok viac ako jednu miliardu pozretí. Vagnerovci nich velebia násilie a agresiu. Vo štvrtok to oznámila organizácia NewsGuard, ktorá sa zameriava na online dezinformácie. Informuje stanica BBC.

22:26 Srbská vláda vymenovala na čele tajnej služby BIA niekdajšieho ministra vnútra Aleksandara Vulina, uviedla agentúra Tanjug. Vulin je považovaný za jedného z najviac proruských politikov v Srbsku. Preslávil sa aj radom nacionalistických výrokov, ktoré vyvolávali diplomatické trenice so susedmi Srbska.

22:03 Litovské ministerstvo zahraničia odovzdalo zástupcovi ruského veľvyslanectva vo Vilniuse nótu, v ktorej označilo jedného z pracovníkov zastupiteľského úradu za nežiaducu osobu "kvôli činnosti nezlučiteľnej s postavením diplomata", napísal server Delfi. Ruský diplomat musí opustiť pobaltskú krajinu počas piatich dní. Moskva v podobných prípadoch obvykle reaguje recipročne.

21:43 Maďarsko ako bezprostredný sused Ukrajiny, kde zúri vojna, odkazuje, že je potrebné dosiahnuť čo najskôr mier a zároveň sa musia zachovať komunikačné kanály, aby sa znížilo riziko eskalácie konfliktu. Podľa agentúry MTI to vyhlásil vo štvrtok na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v poľskom meste Lodž šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

21:12 Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy USA vo štvrtok prisľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine, pričom zdôraznil, že ju nebude tlačiť do mierových rozhovorov s Ruskom, ak si to ona sama nebude želať. Macron to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, informuje agentúra AFP. 

20:23 Americký prezident Joe Biden povedal, že nemá v úmysle rokovať s ruským lídrom Vladimirom Putinom, pokiaľ nepreukáže, že chce ukončiť vojnu. Ak by to urobil, Biden by po konzultácii s NATO konal.

19:56 Americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky partner Emmanuel Macron sa v spoločnom vyhlásení zo štvrtkového stretnutia v Bielom dome zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej agresii a postarajú sa o to, aby sa Rusko zodpovedalo za svoje vojnové zločiny. Informuje o tom agentúra AFP. 

19:01 Európa čelí najvážnejšej výzve pre svoju bezpečnostnú architektúru, pričom ideály povojnového usporiadania sveta sa otriasajú v základoch. Vo štvrtok to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer na 29. zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré sa koná od 30. novembra do 2. decembra v poľskom meste Lodž. Informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Témou stretnutia Ministerskej rady OBSE bola pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine.

18:41 Holandskí žalobcovia sa neodvolajú proti rozsudku v prípade lietadla MH17 zostreleného nad východnou Ukrajinou v roku 2014. Informuje o tom agentúra Reuters. Súd v novembri kvôli vražde všetkých 298 ľudí na palube malajzijského lietadla odsúdil v neprítomnosti na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského separatistu. Jedného Rusa oslobodil od viny.

18:16 Ukrajinský parlament vo štvrtok prijal zákon, ktorý vojakom aj za vojnového stavu umožní vziať si časť dovolenky, uviedla agentúra Ukrinform. Z jednotky ale nebude môcť súčasne odísť na dovolenku viac ako 30 percent vojakov, uvádza sa v zákone, ktorý nadobudne platnosť zverejnením v úradnom vestníku.

17:53 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si vo štvrtok prevzal medailu za zásluhy, ktorú mu udelil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf českej diplomacie to vo štvrtok uviedol na sociálnej sieti Twitter.

17:27 Európska komisia vo štvrtok vyzvala občanov aj firmy, aby Ukrajine darovali počítače, telefóny a tablety, ktoré už nepotrebujú. Technika venovaná v rámci iniciatívy Laptopy pre Ukrajinu je určená predovšetkým školám, nemocniciam a úradom v regiónoch najpostihnutejších vojnou.

17:09 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok odvolala Jurija Černyčuka z funkcie riaditeľa Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne v juhoukrajinskom meste Záporožie (ZAES). Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že so samotným Černyčukom sa jej nepodarilo skontaktovať. 

16:41 Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje v najbližších dňoch hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Povedal to vo štvrtok v rozhovore pre americkú televíziu ABC. Podľa vlastných slov dúfa, že je "stále možné" rokovať o skončení vojny na Ukrajine.

16:28 Rusko a Ukrajina si opäť vymenili vojnových zajatcov, a to po päťdesiatke zajatcov z oboch strán. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany a šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

16:09 Americký prezident Joe Biden privítal vo štvrtok v Bielom dome francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa Elyzejského paláca v USA od vlaňajšieho nástupu Bidena do funkcie, informuje agentúra AFP. 

16:01 Rusko sa snaží vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu vypúšťaním starších rakiet typu Ch-55, ktoré sú bez výbušnej hlavice. Moderné strely potom útočia na kritickú infraštruktúru, uviedol dnes podľa agentúry Unian ukrajinský generálny štáb.

15:18 V súčasnej dobe nie sú zaznamenané žiadne známky toho, že by sa na území Bieloruska vytvorila silná útočná skupina podobná tej, ktorá bola rozmiestnená k ukrajinským hraniciam v januári a februári, uviedol podľa agentúry Ukrinform hovorca ukrajinského Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany.

14:56 Ukrajinská bezpečnostná služba ukončila kontrarozvednú operáciu v kláštore Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. Našla pri nej agitačné a propagandistické materiály na "prebudenie Matky Rusi", uviedol server Ukrajinska pravda. Nájdené letáky popierajú právo Ukrajiny na nezávislosť a zdôrazňujú, že Rusko, Ukrajinu a Bielorusko "nie je možné oddeliť". Spravodajcovia podrobili hĺbkovým výsluchom vyše dvadsať osôb, použili pri nich aj detektor lži.

14:11 Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval najvyšších predstaviteľov Číny, aby využili svoj vplyv na Rusko a prispeli k ukončeniu vojny na Ukrajine. Michel, ktorý predsedá summitom lídrov EÚ, rokoval vo štvrtok v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

14:07 Ukrajina vyzvala vo štvrtok Európsku úniu, aby do svojho ďalšie balíka protiruských sankcií zahrnula aj sankcie voči ruskému raketovému priemyslu. Tieto sankcie majú byť podľa Kyjeva reakciou na ruské raketové útoky mierené na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.  

13:33 V dôsledku ruských útokov je stále poškodených 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, oznámila vo štvrtok najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK, píše The Guardian. 

12:53 Rusko neuzná vznik nijakého špeciálneho súdu založeného s cieľom stíhať zločiny, ktoré Rusko údajne spáchalo na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takýto súd by nebol legitímny. 

11:52 Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sa priamo zúčastňujú vojny na Ukrajine, pretože dodávajú Kyjevu zbrane, vyhlásil na tlačovej konferencii týkajúcej sa bezpečnosti podľa agentúry TASS ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západ mal podľa neho reálnu možnosť odvrátiť konflikt na Ukrajine, ale nehľadel na ruské záujmy. 

11:11 Nedávno oslobodené ukrajinské mesto Cherson znova prišlo o dodávky elektrickej energie. Stalo sa tak kvôli ťažkému ruskému ostreľovaniu, uviedol šéf oblastnej správy Jaroslav Januševyč. Cherson bol niekoľko týždňov bez základných služieb, ako je tečúca voda a elektrina, dodávky prúdu sa čiastočne podarilo obnoviť minulý týždeň, poznamenala agentúra Reuters.

11:10 Britské ministerstvo obrany sa vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine venuje ruskému ničeniu ukrajinskej energetickej siete, predovšetkým pomocou riadených striel. Ide podľa neho pravdepodobne o prvý príklad ruského pokusu realizovať kľúčovú súčasť jeho vojenskej doktríny, ktorá sa týka operácií s cieľom zničiť kriticky dôležité ciele protivníka (SODCIT).

10:15 Washington uvažuje nad výrazným rozšírením výcviku, ktorý ukrajinským vojakom poskytuje americká armáda. Spravodajskej televízii CNN to vo štvrtok potvrdilo viacero amerických zdrojov. Výcvik by mesačne mohlo absolvovať až 2500 ukrajinských vojakov na vojenskej základni USA v Nemecku, dodali zdroje. Američania by tak nielen pomohli pri výcviku väčšieho množstva Ukrajincov, ale ich výcvik by bol omnoho všestrannejší. V súčasnosti sú ukrajinskí vojaci cvičení väčšinou v malých skupinách pre konkrétne zbraňové systémy. 

10:06 Ukrajinci odhalili ruské opevnenie pre Bachmute.

10:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvítal, že nemecký Spolkový snem v stredu označil za genocídu hladomor vyvolaný na Ukrajine v tridsiatych rokoch minulého storočia politikou sovietskeho režimu. Rusko naopak uviedlo, že schválenie rezolúcie v Nemecku je protiruskou provokáciou a pokusom Nemecka prikrášliť svoju nacistickú minulosť.

9:57 Takmer šesť miliónov ľudí na Ukrajine nemá v prvý zimný deň zabezpečené dodávky elektrickej energie. Oznámil to v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje The Guardian. 

9:40 Ruská invázia na Ukrajinu podľa šéfa NATO Jense Stoltenberga jasne ukázala bezpečnostné riziká závislosti na autoritárskych štátoch, a to nielen energetické.

9:23 Ukrajinský kanoista Jurij Čeban sa rozhodol vydražiť svoje olympijské medaily a výťažok venovať charitatívnej organizácii, ktorá pomáha vo vojnou zničenom meste Mykolajiv. Do aukcie na platforme SCP Auctions v kalifornskom Laguna Niguel ponúkol zlaté medaily z olympijských hier 2012 v Londýne a 2016 v Riu de Janeiro aj bronz z roku 2008 z Pekingu.

8:45 Kvôli ruskému bombardovaniu pokleslo elektrické napätie v ukrajinskom Chersone, informoval šéf oblasti Jaroslav Januševič. Regionálna energetická firma Khersonoblenergo podľa Januševiča rozvody opravuje.

8:10 Ruská spoločnosť Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Počas štvrtka plánuje prepraviť 42,4 miliónov metrov kubických suroviny. Prepravovaný objem je obdobný ako v minulých dňoch.

7:58 Ruská snaha o dobytie ukrajinského Bachmutu ukazuje, že sa okupačné jednotky nedokázali zásadne poučiť zo svojich predchádzajúcich kampaní s veľmi vysokými počtami obetí. Tvrdí to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusi od začiatku mája vynakladajú svoje bojové sily na obsadenie malých osád v okolí Bachmutu, ale dokázali postúpiť len o niekoľko kilometrov, píše inštitút.

7:07 V poľskej Lodži budú vo štvrtok rokovať ministri zahraničných vecí členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Očakáva sa prejav šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. Poľsko minulý mesiac odmietlo vydať vízum ruskému ministrovi zahraničia Sergeji Lavrovovi, na ktorého sa vzťahujú sankcie EÚ. Moskva označila počínanie Varšavy za provokáciu, ktorá poškodzuje autoritu celej organizácie. Rusko tak má zastupovať stály predstaviteľ v OBSE, teda veľvyslanec. Rovnako tak má byť podľa médií aj v prípade Bieloruska; šéf bieloruskej diplomacie Uladzimir Makej totiž v sobotu náhle zomrel.

7:06 Britský kráľ Karol III otvoril centrum pre ukrajinských utečencov v Londýne.

7:02 Štyri levíčatá, ktoré osireli počas ruskej vojny proti Ukrajine, dorazili bezpečne do útulku pre mačkovité šelmy v americkom štáte Minnesota, ktorý sa zaviazal, že im poskytne nový domov. Levíča Taras a malé levice Stefania, Lesja a Prada, všetci vo veku štyroch až piatich mesiacov, strávili posledné tri týždne v zoologickej záhrade v Poznani na západe Poľska.

6:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval nemeckých politikov, aby napadnutej krajine poskytli systém protivzdušnej obrany Patriot. Píše o tom server Ukrinform.

6:51 Ruskí vojaci počas okupácie Chersonu zadržali štrnásťročného chlapca za to, že si fotil zničenú ruskú techniku. Na prípad upozornil splnomocnenec ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinets.

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu kritizoval amerického miliardára a podnikateľa Elona Muska za návrh "mierovej dohody" na ukončenie vojny na Ukrajine a pozval ho na návštevu svojej vojnou zmietanej krajiny. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok