EK sa chce do roku 2030 zbaviť nerecyklovateľných obalov, zálohovať by sa malo v celej EÚ

ta3 čtk
30.11.2022 16:51

Skoncovať do roku 2030 s obalmi, ktoré nie je možné recyklovať, zastaviť nárast množstva odpadu z obalov či zaviesť po celej Európskej únii zálohy na plastové fľaše a plechovky. S týmito a ďalšími cieľmi prišla v stredu Európska komisia v rozsiahlom návrhu, ktorým chce znížiť ekologickú záťaž plynúcu z hospodárenia s obalmi.

Oceány
TASR/AP (ilu)

Opatrenie by tiež zaviedlo kvóty týkajúce sa obalov na viac použití či podielu recyklovaného obsahu v plastoch. Návrh "nariadenia o obaloch a obalovom odpade" obsahuje nové povinnosti pre členské štáty EÚ, ale aj priamo pre spoločnosti dodávajúce obaly na európsky trh. Je súčasťou snahy komisie vytvoriť systém hospodárneho nakladania so zdrojmi označovaný ako cirkulárna ekonomika. Nadväzuje na vlani zavedený zákaz niektorých plastových predmetov na jedno použitie alebo na predchádzajúce súhrnné ciele pre recykláciu, ktoré EK v tejto chvíli nechce meniť.

Namiesto toho navrhuje komisia pre rok 2030 nový cieľ päťpercentného zníženia množstva odpadu z obalov v porovnaní s rokom 2018. Jeden z autorov plánu na brífingu pre novinárov vysvetľoval, že v skutočnosti by išlo o takmer štvrtinový pokles, pretože momentálne sa očakáva nárast o bezmála pätinu na viac ako 200 kilogramov odpadu na obyvateľa. Eurokomisár Virginius Sinkevičius potom na tlačovej konferencii varoval, že množstvo vytváraného odpadu narastá rýchlejšie ako objem recyklácie.

Zvrátenie trendu chce Európska komisia dosiahnuť okrem iného tým, že EÚ sa zameria na prevenciu vzniku odpadu cez opatrenia proti "nepotrebným" či neprimeraným obalom. Sinkevičius hovoril o rezervách v hotelovom a reštauračnom sektore a uviedol ako príklad drobné fľaštičky so šampónom, podpredseda EK Frans Timmermans zase poukázal na doručovanie zásielok z e-shopov. "Myslím, že každý to niekedy zažil. Objednáte si niečo online a dorazí to v masívnej krabici, ktorá je poloprázdna alebo obsahuje viac vrstiev," uviedol.

Nový plán ďalej vyžaduje obaly na viac než jedno použitie prostredníctvom sady cieľov, ktorá by napríklad stanovila, že do roku 2030 musí byť znovu použiteľná desatina obalov používaných pri nákupoch na internete. "Do roku 2040 bude väčšina káv kupovaných so sebou v znovu použiteľnom hrnčeku alebo hrnčeku, ktorý si prinesieme," doplnil Timmermans.

Podľa komisie je opätovné používanie z hľadiska uhlíkovej stopy jasne lepšie ako recyklácia, aj tú však chce exekútíva Únie svojím návrhom posilniť. Požaduje prijatie kritérií, ktoré by do roku 2030 zabezpečili, že všetky obaly používané v EÚ budú recyklovateľné. Do ďalších piatich rokov má potom nasledovať vytvorenie podmienok pre ich recykláciu vo veľkom meradle. Komisia v tomto smere podotkla, že v súčasnosti prechádza recykláciou asi dve tretiny obalov, ktoré sú na to určené.

Povinné zálohovanie 

Podľa agentúry Bloomberg v EÚ putuje asi 40 percent plastov a polovica papiera na obaly, pričom ich dizajn často recykláciu komplikuje. Európska komisia ju chce uľahčiť aj novým systémom znakov na výrobkoch a kontajneroch. Ďalším prvkom návrhu je povinnosť pre členské štáty zaviesť systém vratných záloh za plastové fľaše od nápojov a plechovky. Krajiny by mohli dostať výnimku jedine ak by preukázali, že sú schopné vyzbierať 90 percent týchto nádob iným spôsobom.

Navrhované opatrenia prinášajú potenciálne dôsledky pre spoločnosti od potravinárstva po chemický priemysel a ich prípravu sprevádza značná kritika od zástupcov niektorých odvetví. Podľa webu Euractiv EK v nadväznosti na tieto sťažnosti znížila ciele týkajúce sa obalov na viac použití. Pri nádobách na studené aj horúce nápoje údajne požiadavka spojená s rokom 2030 klesol z 30 percent na 20, spomínaná kvóta pre tovar objednaný na internete zase bola v skoršej verzii návrhu dvojnásobná.

Zmiernené boli aj niektoré ciele k podielu recyklovaných materiálov v plastových obaloch, uvádza Euractiv. Tieto kvóty sa nakoniec pre rôzne druhy obalov pohybujú v rozmedzí desiatich až 35 percent, pokiaľ ide o rok 2030, a 50 až 65 percent v prípade roku 2040.

Timmermans na tlačovej konferencii povedal, že bez ohľadu na tieto úpravy je plán komisie revolučný. "Vytvárame úplne novú ekonomiku, vytvárame ekonomiku opätovného používania," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok