Českého veľvyslanca v Rusku neodvolajú, reagoval šéf diplomacie Lipavský

ta3 čtk
30.11.2022 14:45

Česká vláda neodvolá súčasného veľvyslanca v Moskve Vítězslava Pivonku a ani post veľvyslanca neruší. Vo vyjadrení to uviedol minister zahraničia Jan Lipavský (Piráti). Reagoval tak na informácie serveru Seznam Správy, ktorý dnes napísal, že Pivonka by mal v dohľadnej dobe v Rusku skončiť a nahradiť by ho mal diplomat Jiří Čistecký, nie však ako veľvyslanec. Čistecký je aktuálne generálnym konzulom Českej republiky v Istanbule.

Českého veľvyslanca v Rusku neodvolajú, reagoval šéf diplomacie Lipavský
Profimedia

Server napísal, že kabinet teraz rieši to, ako novo nastaviť vzťahy s Ruskom. Ak by Česko v čase vojny na Ukrajine vyslalo do Moskvy nového plnohodnotného veľvyslanca, muselo by Rusko požiadať o súhlas a veľvyslanec by zároveň musel poverovacie listiny slávnostne odovzdať prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Zoznam Správy uviedli, že je možné, že Čistecký by v Moskve výhľadovo pôsobil ako chargé d'affaires.

"Popieram špekulácie Zoznam Správ, že by česká vláda odvolávala súčasného veľvyslanca v Moskve, či dokonca rušila post veľvyslanca v Rusku. Je to nezmysel. Veľvyslanci pôsobia na mieste vyslania do momentu svojho odvolania vládou a následného ukončenia vyslania. Rovnako tomu bude aj v prípade pána veľvyslanca Pivonky," uviedol šéf českej diplomacie.

Pivonka je veľvyslancom v Rusku od roku 2018, predtým štyri roky rovnaký post zastával v Azerbajdžane. V rokoch 2006 až 2011 pôsobil ako zástupca veľvyslanca v Kyjeve, zhruba rok aj ako chargé d'affaires. Čistecký pracuje na ministerstve zahraničia od konca roku 1994. Bol okrem iného riaditeľom odboru štátov strednej Európy či tajomníkom pre analytickú činnosť v kabinete ministra zahraničia v rokoch 2014 až 2018. Predtým pôsobil ako zástupca veľvyslanca vo Viedni, generálnym konzulom v Istanbule je od roku 20.

Ruská diplomatická misia v Prahe aj české zastúpenie v Moskve sa výrazne znížili po minuloročnom zistení českých tajných služieb a vyšetrovateľov, že do výbuchov v muničných skladoch vo Vrbeticiach na Zlínsku v roku 2014 boli zapojení agenti ruských tajných služieb. Počet ruských diplomatov v SR bol ďalej znížený aj po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu. Na ruskom veľvyslanectve v Prahe aktuálne pôsobí šesť diplomatov. Česko tiež odobralo Rusku súhlas s prevádzkou konzulátov v Brne a Karlových Varoch. Uzavrelo tiež svoje konzuláty v Petrohrade a Jekaterinburgu a dočasne je uzavretý Český dom v Moskve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok