Európska komisia navrhuje zhabať majetok Ruska a oligarchov, ktorý krajiny zmrazili pre vojnu na Ukrajine

ta3 čtk
30.11.2022 10:33

Európska komisia navrhuje zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Oznámila to v stredu predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej by skonfiškovaný majetok mal slúžiť na náhradu vojnových škôd a povojnovú obnovu Ukrajiny. Únijná exekutíva tiež navrhuje vytvoriť osobitný medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny, povedala jej šéfka.

O majetok prišli aj miliardári, voči ktorým sankcie namierené neboli. Straty sú veľmi podobné
TASR/AP

Ruská agresia spôsobila za viac ako deväť mesiacov na Ukrajine podľa von der Leyenovej neopísateľné utrpenie a zomrelo kvôli nej už odhadom vyše 100-tisíc ukrajinských vojakov a viac ako 20-tisíc civilistov. Spôsobila tiež škody, ktoré sa odhadujú na 600 miliárd eur. "Rusko a jeho oligarchovia musia odškodniť Ukrajinu za škody a pokryť náklady na obnovu krajiny. A my máme prostriedky, ako prinútiť Rusko platiť," vyhlásila von der Leyenová. Únia podľa nej v rámci bezprecedentných sankcií zablokovala 300 miliárd eur z rezerv ruskej centrálnej banky a zmrazila 19 miliárd eur z majetku ruských oligarchov.

Únia by podľa von der Leyenovej chcela spolu s partnermi vytvoriť štruktúru, ktorá by peniaze investovala a zisky využívala na pomoc Ukrajine. Najmä krajiny východného krídla únie už od jari navrhujú, aby európsky blok zabavoval zmrazený majetok a využil ho na financovanie ekonomickej pomoci Ukrajine a jej povojnovej obnovy. Štáty EÚ sa v pondelok zhodli na tom, že zaradia obchádzanie sankcií medzi celúnijné zločiny, čo má k zabavovaniu majetku otvoriť cestu. Právni experti pritom upozorňujú, že nebude jednoduché majetok oligarchov či bankových ústavov konfiškovať a môžu hroziť dlhoročné súdne spory.

Šéfka komisie v stredu tiež uviedla, že Brusel začne pracovať na vytvorení osobitného tribunálu, ktorý má vyšetriť a odsúdiť možné zločiny páchané Ruskom na Ukrajine. "Sme pripravení začať pracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sme získali najširšiu možnú medzinárodnú podporu pre tento súd," povedala von der Leyenová. Do vyšetrovania možných vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti sa zapojil Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC). Ten však nemôže súdiť zločiny vojnovej agresie, pokiaľ s tým nebude súhlasiť okrem Ukrajiny aj Rusko. Kyjev aj niektoré únijné krajiny dlhodobo volajú po zriadení tribunálu zaoberajúceho sa iba vojnou na Ukrajine. Únia však doteraz nebola v tejto veci jednotná.

Podľa von der Leyenovej bude EÚ naďalej spolupracovať s ICC, zároveň ale chce získať podporu Organizácie Spojených národov pre vytvorenie tribunálu. Práve podpora Valného zhromaždenia OSN je podľa právnych odborníkov pre prípadný vznik osobitného orgánu kľúčová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok