ONLINE: Rusko vraj plánuje mobilizovať, rukovať budú aj študenti. Podľa Blinkena sú útoky na civilné objekty barbarstvom

TA3 TASR ČTK ČT24
30.11.2022 06:57

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky sa Rusko chystá v januári budúceho roka začať novú vlnu mobilizácie mužov povinných vojenskou službou a navyše donútiť študentov vojenských vysokých škôl k predčasnému ukončeniu štúdia kvôli značným stratám armády na fronte. Americký minister zahraničných vecí v stredu odsúdil ruské útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a označil ich za "barbarské". Udalosti s vami sledujeme online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho najväčšou obavou nie je, že ruský prezident Vladimir Putin použije jadrové zbrane, a že by to nemalo byť obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jadrové zbrane," uviedol s tým, že Putin závisí od ruského ľudu a chce zostať nažive. "To je môj názor," dodal. Západné demokracie by sa podľa ukrajinského prezidenta mali skôr obávať Putinových expanzívnych vojenských ambícií. Ak sa Rusku podarí dobyť časti Ukrajiny, susedné demokracie by podľa Zelenského mohli byť ďalšie na rade.

22:24 Britský canterburský arcibiskup Justin Welby v stredu pricestoval na trojdňovú návštevu Kyjeva, aby prejavil solidaritu s ukrajinským obyvateľstvom a cirkevnými spoločenstvami. Stretne sa s predstaviteľmi tamojších cirkví, utečencami a vnútorne vysídlenými ľuďmi. Informujeme podľa správy z denníka The Guardian a stanice Sky News.

22:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval amerického podnikateľa a nového majiteľa Twitteru Elona Muska na Ukrajinu, aby videl škody spôsobené ruskými inváznymi vojskami. Podľa Zelenského by návšteva Ukrajiny Muskovi mohla pomôcť porozumieť situácii na mieste, keď sa k nej vyjadruje. 

21:43 Ruský prezident Vladimir Putin podľa ruského spravodajského servera Meduza, ktorý teraz funguje v lotyšskom exile, nie je pripravený vzdať sa nárokov na ukrajinské územie a narážkami na rokovania sa len snaží získať čas na prípravu novej ofenzívy. A tak je v zime možná "nová vlna mobilizácie", aj keď nikto nevie, aká masová bude, uviedol server Meduza.

21:43 Poslanci nemeckého Spolkového snemu uznali ako genocídu hladomor, ktorý na Ukrajine v 30. rokoch minulého storočia vyvolal sovietsky režim. Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Oleksij Makejev rezolúciu ešte pred hlasovaním označil za dôležitú podporu Ukrajine, ktorá od februára čelí ruskej invázii. Po hlasovaní Makejev poďakoval poslancom z návštevníckej tribúny.

21:42 Podľa agentúry Bloomberg minuli členovia Európskej únie od januára do septembra za ruský skvapalnený zemný plyn 12,5 miliardy eur, čo je päťkrát viac ako v rovnakom období roku 2021. Dovoz skvapalneného zemného plynu z Ruska do EÚ ročne vzrástol približne o 40 percent. Belgicko od januára do októbra doviezlo viac ako dvojnásobok ruského LNG a Francúzska až o 60 percent viac.

21:41 Zástupca šéfa ukrajinskej rozviedky Vadym Skibickyj v stredu uviedol, že Rusko skúma nové ciele a robí prieskum pre ďalší hromadný raketový úder. Uviedol, že predtým Rusi používali zastarané rakety Kh-22 a veľké percento ich vybuchlo vo vzduchu a nedosiahlo svoj cieľ. Skibickij naznačil, že Rusko má dostatočné zásoby na bombardovanie Ukrajiny, ale ide o zvýšenie dodávok s ďalšími krajinami, vrátane Iránu. Spravodajská služba zatiaľ žiadnu dodávku nezaznamenala.

21:40 Americký minister zahraničia Antony Blinken povedal v stredu televízii CNN, že Aliancia zvažuje možnosť pomôcť Ukrajine s výrobou munície pre systémy zo sovietskej éry, ktoré už vlastní. "Skúmame všetky možnosti, aby sme sa uistili, že Ukrajinci opäť dostanú to, čo potrebujú a čo pre nich môže byť najúčinnejšie," povedal Blinken. Podľa denníka New York Times NATO údajne rokuje o investíciách do starých tovární v Českej republike, na Slovensku av Bulharsku, ktoré by obnovili výrobu starých sovietskych delostreleckých nábojov kalibru 152 a 122 mm.

21:39 Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky sa Rusko chystá v januári budúceho roka začať novú vlnu mobilizácie mužov povinných vojenskou službou a navyše donútiť študentov vojenských vysokých škôl k predčasnému ukončeniu štúdia kvôli značným stratám armády na fronte, vyplýva z nočného hlásenia generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny.

21:38 Ruský súd prvýkrát vyhovel žalobe mobilizovaného občana a uznal jeho povolanie do armády za nezákonné, oznámil v stredu právnik a ochranca ľudských práv Pavel Čikov, od ktorého túto správu prevzala médiá, vrátane ruskej redakcie BBC. Prelomový verdikt vyniesol súd v Gatčine, asi 50 kilometrov od Petrohradu na severozápade Ruska.

18:46 Ruské jadrové vyhrážky berie Západ vážne, ale nezľakne sa, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. NATO preto musí podľa neho musí udržiavať odstrašivý potenciál.

18:45 Približne 55 percent Rusov sa vyslovuje za mierové rokovania s Ukrajinou; tento podiel sa v posledných mesiacoch prudko zvýšil, uviedol server Meduza s odvolaním sa na údaje z posledného uzavretého prieskumu Federálnej ochrannej služby Ruska a zdroja blízkej administratíve ruského prezidenta. Informoval o tom web Ukrainska pravda. Podľa uzavretého prieskumu sa iba 25 percent respondentov vyslovilo za pokračovanie vojny a približne 55 percent opýtaných si praje mierové rozhovory. V júli 2022 sa podľa prieskumov na rokovania vyslovilo iba 30 percent Rusov.

17:24 Jadrové veľmoci sa musia vyhnúť akejkoľvek vojenskej konfrontácii, a to aj konvenčnými zbraňami. Podľa agentúry TASS to v stredu povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Uviedol tiež, že Západ tlačí Ukrajinu do stretu s Ruskom. "Je nutné sa vyhnúť akémukoľvek vojenskému stretu medzi jadrovými mocnosťami, a to aj za použitia konvenčných zbraní. Eskalácia by sa mohla vymknúť kontrole," povedal Lavrov. Západ sa podľa neho túto zásadu snaží obísť tým, že Ukrajinu "doslova tlačí" do pokračovania vojny, ktorú sám vedie proti Rusku.

17:23 Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak sa domnieva, že Rusko šíri mýtus o Poľsku, ktoré má údajne pripravovať anexiu ukrajinských území, s cieľom šíriť podozrenie a nedôveru medzi oboma krajinami. Podoljako to napísal na Twitteri. Vyhlásenia rečníkov z Ruskej federácie o "plánoch Poľska na anexii západnej Ukrajiny" sú ďalším pokusom Kremľa zasiať nedôveru medzi priateľov. "Verí snáď niekto, že to bude fungovať? Ukrajina a Poľsko sa tomu smejú. Spoločne."

16:16 Britská vláda oznámila v pondelok rozšírenie sankčného režimu voči Moskve. Na zoznam novo zaradila dvadsaťdva ruských predstaviteľov, ktorí podľa nej stoja za čiastočnou mobilizáciou stoviek tisíc Rusov. Informovala o tom agentúra Reuters. Medzi sankcionovanými osobami je aj ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, ktorý bol podľa britskej vlády zodpovedný za dohľad nad ruským zbrojným priemyslom a vybavovaním mobilizovaných jednotiek.

16:15 Európa roky vedela, že potrebuje systém spoločnej protivzdušnej obrany, ale až teraz sa podarilo začať rokovania. V stredu to v prejave na Berlínskej bezpečnostnej konferencii vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Ministerka pripomenula, že projekt v auguste v Prahe navrhol nemecký kancelár Olaf Scholz.

16:14 Ruské vojská nedávno násilne premiestnili 37 obyvateľov z osád na Kinburnskej kose, uviedol v stredu gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Úzka, 10 km dlhá Kinburnská kosa je súčasťou Mykolajivskej oblasti, ale je pripojená k pevninskej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kim uviedol, že Ukrajina v súčasnosti vykonáva protiofenzívnu operáciu s cieľom kosu oslobodiť.

15:43 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu odsúdil ruské útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a označil ich za "barbarské". Informujeme podľa správy z agentúry AFP. "Za posledných niekoľko týždňov Rusko zbombardovalo viac ako tretinu ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čím vystavilo milióny ľudí zime," povedal Blinken po stretnutí s rezortnými kolegami z členských krajín NATO v Bukurešti. "Toto sú nové ciele (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina... Táto brutálnosť voči ukrajinskému ľudu je barbarská," dodal. 

15:00 Španielska polícia potvrdila, že na ukrajinskú ambasádu v Madride dorazila obálka s bombou, ktorá dnes krátko popoludní ľahko zranila jedného zamestnanca. Informujú o tom miestne médiá. Podľa nich zatiaľ nie je známe, kto list poslal, ani druh výbušniny. Zamestnanec ambasády, ktorý utrpel zranenie, sám prišiel do zdravotníckeho zariadenia, aby sa nechal ošetriť.

14:59 Španielska polícia uviedla, že zamestnanec ukrajinského veľvyslanectva v Madride bol v stredu zranený pri výbuchu, ku ktorému došlo, keď vybavoval list. Polícia dodala, že zamestnanec utrpel ľahké zranenia a do nemocnice odišiel vlastnými silami. Ukrajinský minister zahraničia následne vyzval všetky ukrajinské ambasády na posilnenie ochrany.

14:58 Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že pripojenie Švédska a Fínska do NATO by mohlo urýchliť militarizáciu arktického regiónu. Hovorkyňa Maria Zacharovová na brífingu uviedla, že vstup týchto dvoch krajín do Aliancie by znamenal "výrazné zvýšenie napätia" v regióne.

14:48 Ukrajina v stredu privítala výzvu Európskej únie na vznik osobitného tribunálu, ktorý by potrestal ruských najvyšších predstaviteľov v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

14:32 Ruský prezident Vladimír Putin nemá v tejto chvíli záujem o diplomaciu. Konflikt na Ukrajine chce zmraziť, získať čas a zaútočiť znova, vyhlásil v Bukurešti po rokovaní so svojimi kolegami z ďalších členských krajín NATO americký minister zahraničia Antony Blinken. Cestou k čo najrýchlejšiemu diplomatickému riešeniu konfliktu je podľa neho teraz ďalšia podpora Ukrajiny.

14:16 Šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin povedal ruskej agentúre RIA Novosti, že pri skoršom stretnutí s riaditeľom americkej Ústrednej spravodajskej služby Williamom Burnsom preberali jadrovú bezpečnosť a Ukrajinu. Americká chargé d'affaires v Moskve Elizabeth Roodová už predtým rovnakej agentúre povedala, že šéfovia spravodajských služieb nejednali o urovnaní konfliktu na Ukrajine, ktorý rozpútalo Rusko vo februári tohto roku. 

14:15 Kroky Ruska a jeho agresia proti Ukrajine nám pripomínajú, aké nebezpečné sú závislosti na nedemokratických režimoch. V stredu to počas zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bukurešti uviedol šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

14:04 krajinského inžiniera Jurija Černičuka vymenovala Moskva v stredu za nového šéfa Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), okupovanej ruskými silami už od prvých dní invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra AFP. 

13:31 Európska komisia stiahla z vyjadrenia predsedníčky Ursuly von der Leyenovej vetu o stotisícových stratách ukrajinskej armády. Ukrajinské sily medzitým uviedli, že straty nemôžu komentovať.

12:51 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu vyhlásil, že Rusko sa bude v roku 2023 sústreďovať na budovanie infraštruktúry pre jadrové zbrane. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian. 

12:15 Kvôli ruskej vojenskej agresii za uplynulý deň zahynulo na Ukrajine päť civilistov, oznámila agentúra Ukrinform s odvolaním sa na zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka. Všetky úmrtia úrady zaznamenali v Doneckej oblasti.

Ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli podľa Tymošenka zranenia, najviac opäť v Doneckej oblasti, ďalšie potom v Dnepropetrovskej a Chersonskej oblasti. V Charkovskom regióne sa civilista zranil pri explózii míny.

11:55 Stratégiou ruského vodcu Vladimíra Putina je vojnu na Ukrajine čo najviac natiahnuť a spojenci Kyjeva mu to musia prekaziť, zdôraznil estónsky minister zahraničia Urmas Reinsalu. Spojenci by to mali dosiahnuť zvýšením dodávok ťažkých zbraní na Ukrajinu, dodal.

11:11 Pracovníci na horúcej linke, ktorú zriadili ukrajinské úrady pre ruských vojakov, ktorí sa chcú radšej vzdať ako proti Ukrajine bojovať, riešia až 100 otázok denne. Ukrajinci spustili projekt nazvaný "Chcem žiť" v septembri, odvtedy zaznamenali 3500 kontaktov od vojakov ruskej inváznej armády alebo ich príbuzných, píše stanica BBC News na svojom webe.

10:40 Európska komisia navrhuje zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Oznámila to dnes predsedníčka komisie Urskula von der Leyenová, podľa ktorej by skonfiškovaný majetok mal slúžiť na náhradu vojnových škôd a povojnovú obnovu Ukrajiny. Únijna exekutíva tiež navrhuje vytvoriť osobitný medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny, povedala jej šéfka. 

10:06 Šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch uviedol, že ruský raketový úder poškodil v noci rozvod plynu v jednej z obcí regiónu. "Požiar bol rýchlo uhasený, ale tri ulice zostali bez plynu. Našťastie sa nič nestalo ľuďom a to je hlavné," napísal Staruch.

9:29 V Rusku začne vo štvrtok platiť rozšírená novela zákona o zahraničných agentoch, upozorňuje britské ministerstvo obrany v pravidelnom brífingu. Takzvaným zahraničným agentom už nebude iba človek, ktorý napríklad pracuje pre zahraničné firmy, ale ktokoľvek, kto bude „pod zahraničným vplyvom“ bez toho, aby tento vplyv bol konkretizovaný. Ministerstvo potom bude môcť napríklad zverejniť bydlisko a ďalšie osobné údaje takýchto "agentov".

9:14 Šéf vojenskej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti Olexandr Staruch v stredu informoval, že ruské útoky v oblasti počas noci zasiahli plynovú distribučnú stanicu. Spôsobilo to požiar, ktorý medzičasom uhasili. Správu priniesol v stredu portál britského denníka The Guardian.

8:57 Velenie ukrajinských ozbrojených síl ďalej tvrdí, že ruská armáda vykonala dva raketové údery na civilné objekty v obci Kivšarivka v Charkovskej oblasti av meste Slovjansk v Doneckej oblasti. Štáb upozorňuje tiež, že naďalej existuje hrozba raketových úderov na kritickú infraštruktúru krajiny.

8:42 Vdova po ruskom plukovníkovi Vadimovi Bojkovi, ktorého našli v polovici novembra zastreleného v jeho kancelárii, napísala rozhnevaný otvorený list ruskému prezidentovu Vladimirovi Putinovi. Uvádza v ňom, že z jej manžela, ktorý mal na starosti odvody brancov, urobili pre nedostatky nariadenej mobilizácie "obetného baránka" a donútili ho k "poprave samého seba". Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke týždenník Newsweek odvolávajúci sa na správy ruských médií. 

7:53 Na severe ruskej Brjanskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, horí v meste Suraz veľká nádrž s ropnými produktmi. Mesto je zhruba 75 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Problémy v noci hlásil aj ďalší región priliehajúci k Ukrajine - gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt povedal, že niektoré okresy susediace s Ukrajinou sú čiastočne bez prúdu, a obvinil Kyjev z útoku na energetické zariadenia.

7:14 V utorok ruské sily zaznamenali drobné územné zisky okolo Bachmutu, rekapituluje situáciu na fronte Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Upozorňuje ale, že postup okupačných vojsk pravdepodobne nie je taký, ako uvádzajú ruské zdroje. ISW sa odkazuje na geolokalizované zábery z frontu.

6:55 Zelenskyj v prejave priznal, že situácia na fronte je zložitá. Hoci okupanti zaznamenávajú obrovské straty, snažia sa postupovať na východnom aj južnom fronte. "Držíme ale obranné línie a hlavne nedovoľujeme nepriateľovi dosiahnuť jeho plány. Doneckú oblasť chceli obsadiť na jar, v lete, na jeseň. Už začína zima, obetovali armádu a strácajú stovky mobilizovaných a žoldnierov denne," zdôraznil ukrajinský prezident.

6:52 Český projekt "Dárek pro Putina" zverejnil petíciu, v ktorej navrhuje odstrihnúť tamojšie budovy, ktoré sú v majetku Ruskej federácie, od energií. Ide o reakciu na sústavné ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry ruskými okupantmi. Informovali o tom v utorok webové Novinky.cz.

6:51 Na konci roka dosiahnu ruské straty na Ukrajine stotisíc vojakov, nechal sa počuť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ukrajina pretrvá a svet urobí všetko, aby zaistil, že každého, kto je zodpovedný za túto zločinnú vojnu, stihne spravodlivosť," dodal.

6:30 Prvá loď so zásielkou hnojív z Ruska vyplávala v utorok z Holandska a smeruje do afrického štátu Malawi. Predchádzalo tomu niekoľko dní administratívnych prieťahov súvisiacich so západnými sankciami uvalenými na Rusko. Plavidlo MV Greenwich si prenajal Svetový potravinový program a preváža 20.000 ton hnojiva určeného pre Malawi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok