Prioritou USA je posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny. Poskytnú jej systémy Patriot?

ta3 TASR
29.11.2022 19:57

Spojené štáty zvažujú, že poskytnú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby sa mohla lepšie chrániť pred útokmi Ruska. Uviedol to v utorok popredný predstaviteľ Pentagónu podľa televízie CNN.

Patriot
TASR/AP

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany USA v reakcii na otázku, či Washington zvažuje dodávku Patriotov na Ukrajinu, povedal, že zatiaľ sú "v hre" rôzne možnosti.

"Patriot je jeden z prostriedkov protivzdušnej obrany, o ktorom sa uvažuje," povedal novinárom predstaviteľ Pentagónu. Posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny pritom označil za "hlavnú prioritu" Spojených štátov.

"Skúmanie, čo môžu v tomto smere urobiť USA, čo môžu podniknúť naši spojenci a partneri a preverujeme aj možné kombinácie prostriedkov, ktoré by mohli byť užitočné," cituje CNN činiteľa Pentagónu.

MIM-104 Patriot je taktický mobilný raketový systém, ktorý dokáže zlikvidovať balistické rakety, strely s plochou dráhou letu aj lietadlá. Patrí medzi najlepšie systémy svojho druhu. Jedna batéria Patriotov stojí asi miliardu dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok