Väznenú predstaviteľku bieloruskej opozície Kalesnikavovú previezli do nemocnice

ta3 čtk
29.11.2022 18:08

Väznená predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová je v Homele v nemocnici na resuscitačnom oddelení, uviedol na telegrame opozičný politik Viktar Babaryka. Čo sa jej stalo, nie je podľa neho jasné, informáciu mu potvrdili advokáti.

Väznenú predstaviteľku bieloruskej opozície Kalesnikavovú previezli do nemocnice
Twitter/Sviatlana Tsikhanouskaya

Babaryka uviedol, že Kalesnikavová bola do nemocnice odvezená v pondelok. Najskôr bola na chirurgii, potom ju previezli na ARO.

Bývalá flautistka Kalesnikavová pôsobila ako koordinátorka volebného štábu Viktara Babaryku, ktorý chcel kandidovať v bieloruských prezidentských voľbách v roku 2020. Potom, čo úrady Babarykovi kandidatúru znemožnili, podporovala Kalesnikavová hlavnú favoritku opozície. Úrady Kalesnikavovú zadržali v septembri 2020 a potom sa pokúsili ju vyviezť z krajiny. Ona ale na hraniciach roztrhala svoj cestovný pas. V septembri minulého roka si potom vypočula trest 11 rokov odňatia slobody okrem iného za údajné výzvy na poškodenie národnej bezpečnosti.

Babaryka tiež v utork uviedol, že už skôr vyšlo najavo, že Kalesnikavová je vo väznici na samotke. Väzenská správa však podľa neho nezverejnila, prečo tam je a ako dlho tam bude.

"Je to mimoriadne znepokojujúce," napísala Cichanouská, líder bieloruskej opozície žijúcej v exile, na Twitteri k informáciám o tom, že Kalesnikavová je v nemocnici. "Jej advokát nedostal povolenie ju navštíviť... Potrebujeme informácie o jej stave a musíme sa uistiť, že sa jej dostáva potrebná starostlivosť," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok