Čaputová o stave republiky: Proti Slovensku sa vedie vojna bez výstrelov

ta3
29.11.2022 13:09

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok v národnej rade so správou o stave republiky. Hlava štátu vo svojom prejave k poslancom parlamentu na úvod uviedla, že jej správa je jedna z najvážnejších a doteraz najviac kritických.

Prezidentka uviedla, že žijeme v dobe, kedy je oslabovaná dôvera verejnosti v štát a v súdržnosť našej spoločnosti. "Ak túto situáciu nedokážeme zvrátiť, je dôvod sa obávať o podobu demokracie a ďalší vývoj spoločnosti. Negatívny pohľad na situáciu na Slovensku totiž zdieľa aj masívna časť verejnosti.," povedala.

Prehlbuje sa chudoba

Prezidentka sa venovala v prejave aj životnej úrovni Slovákov, ale aj postaveniu žien. Ľuďom klesli reálne príjmy, rastú príjmové nerovnosti a prehlbuje sa chudoba. "Počet ľudí ohrozených chudobou narástol o približne 45-tisíc a celkovo do nej spadá už okolo 660-tisíc ľudí. Po prvýkrát narástol podiel chudobných vo všetkých krajoch Slovenska," uviedla hlava štátu, podľa ktorej krajina stojí pred sociálnej náročným obdobím.

Viaceré rozhodnutia vlády podľa nej situáciu v domácnostiach zlepšili, ale nie všetci dostávajú pomoc od štátu v adekvátnej miere. Hegerova vláda dosiahla podľa nej vo viacerých oblastiach pozitívne výsledky. Vyzdvihla reformu školstva aj reformu národných parkov. Slovensko podľa jej slov tiež pripravilo jeden z najkvalitnejších plánov obnovy. 

Čaputová označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu. Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z plánu obnovy. Ocenila však niektoré reformy.

Zvládnutie energetickej krízy bude podľa nej jednou z najväčších výziev v budúcom roku. Kríza však bude podľa nej aj príležitosťou, aby sme využívali stále viac obnoviteľné zdroje. Ocenila niektoré kroky vlády, napríklad diverzifikáciu dodávky energií i to, že nám nehrozí bezprostredný nedostatok počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Terč hybridnej vojny

Slovensko je podľa Čaputovej už dlhodobo terčom hybridnej vojny. "Mnohí ešte stále veria, že dezinformácie a konšpirácie sú len produktom modernej doby a fenoménom sociálnych sietí a internetu. Žiaľ, nie je to tak – masívna časť z nich je súčasťou cielenej propagandy," upozornila v správe o stave republiky. "Je to vojna, ktorá sa voči nám vedie bez výstrelov. Jej hlavnými zbraňami sa stali dezinformácie, plynový kohútik, spravodajské služby a rôzne diverzné činnosti. Na mieru šité zbrane, ktoré zaberajú práve na miestach, v ktorých je naša spoločnosť najzraniteľnejšia," vyhlásila.

Slovensko zažíva najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii. Vojna na Ukrajine spochybnila všetky princípy európskej bezpečnosti a stala sa najväčšou hrozbou mieru v Európe. Ocenila prínos členstva SR v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Rovnako, že väčšina vládnych činiteľov, zvolených zástupcov v parlamente aj verejnosti sa postavila na správnu stranu.

V oblasti spravodlivosti je nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov, vyhlásila v utorkovej správe o stave republiky prezidentka Zuzana Čaputová. Odsúdila tlak na ľudí v orgánoch vymožiteľnosti práva, verbálne útoky a vyhrážky novinárom. Za neprípustné považuje šírenie nenávisti, dehumanizáciu a ponižovanie názorového oponenta.

Čaputová uviedla, že bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu. Skrátené legislatívne konania boli podľa nej nadužívané. Politikov požiadala, aby dbali na dodržiavanie vlastných procesných pravidiel. Upozornila, že k budovaniu dôvery neprispieva ani prebiehajúca polemika o spôsobe používania paragrafu 363.

Neprípustné vyhrážky a útoky

Na verbálne útoky podľa Čaputovej nemôžeme nazerať optikou spred niekoľkých rokov, keď bolo verejné šírenie informácií doménou regulovanej tlače a vysielateľov. Tvrdí, že sociálne médiá úplne zmenili situáciu. "Ak chceme ochrániť spoločnosť, nastal čas, aby všetky príslušné inštitúcie zamerali svoje úsilie na rozumné používanie už existujúcich pravidiel. Ak demokraciu nebudeme chrániť, môže sa nám stať, že budeme poslednou generáciou, ktorá ju zažije," myslí si.

Ako skonštatovala, terčom zastrašovania a nenávistných útokov, podporovaných aj z politického prostredia, sa stávajú aj sudcovia, prokurátori alebo vyšetrovatelia. "Ak sudca za svoje riadne zdôvodnené rozhodnutie čelí vyhrážkam a musí požiadať o policajnú ochranu, bola ďaleko prekročená legitímna miera kritiky," komentovala. Za neprípustné považuje tiež verbálne útoky a vyhrážky novinárom. "V súčasnosti je ešte zjavnejšie, že aj slová sú zbraň, ubližujú, zraňujú. Napriek tomu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou, ktorá mobilizuje k nenávisti ďalších," dodala Čaputová.

Hlava štátu vyzvala tiež na zastavenie nenávisti. Upozornila, že nie je bez následkov, pretože vytvára predpoklad na zhmotnenie v podobe fyzického útoku. "Pred pár týždňami, len niekoľko metrov odtiaľto, stála životy dvoch nevinných mladých ľudí," poznamenala.

Počas vystúpenia Čaputovej odišli z rokovacej sály poslanci Uhríkovej Republiky a Kotlebovej ĽSNS. Počas jej prejavu neboli v pléne prítomní ani Igor Matovič a Veronika Remišová.

Celý prejav prezidentky si môžete prečítať v príspevku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok