ONLINE: Kyjev plánuje vyhostiť Rusov žijúcich na Kryme, ukrajinskí vojaci sa vzdávajú oblečenia v prospech ľudí

TA3 TASR ČTK ČT24
29.11.2022 06:53

Ukrajina zvažuje vyhostenie všetkých ruských občanov, ktorí prišli na Krymský polostrov po tom, čo ho v roku 2014 anektovalo Rusko, uviedla stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta pre Krym. Obyvateľom Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, kvôli nastupujúcej zime rozdávajú ukrajinskí vojaci svoje vlastné kabáty. Udalosti s vami sledujeme online.

23:58 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:34 Spojené štáty poskytnú Ukrajine 53 miliónov dolárov na podporu jej energetického systému. Nový balík pomoci bude zahŕňať napríklad distribučné transformátory, ističe, prerušovače prepätia, odpojovače, vozidlá a ďalšie zariadenia elektrickej rozvodnej siete. Informoval o tom americký minister zahraničia Antony Blinken.

22:33 Dočasný nedostatok benzínu sužuje až štvrtinu maďarských čerpacích staníc. Až stovku z nich vlastní tamojšia ropná a plynárenská spoločnosť MOL. Informoval o tom spravodajský server telex.hu, ktorý nedostatok vysvetľuje údržbou v rafinérii spoločnosti MOL a zvýšeným dopytom súvisiacim s cenovým stropom pre pohonné hmoty zavedeným maďarskou vládou. Čiastočné výpadky, ktoré trvali niekoľko hodín, postihli v posledných dňoch asi pätinu všetkých čerpacích staníc MOL. Firma vlastní v Maďarsku približne 500 čerpacích staníc.

21:40 Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady, bývalý prezident a niekdajší premiér Ruska Dmitrij Medvedev varoval Severoatlantickú alianciu, aby Ukrajine žiadne systémy Patriot nedodávala. NATO pritom označil za zločinný útvar. "Ak, ako naznačil (šéf NATO Jens) Stoltenberg, by NATO ukrajinským fanatikom dodalo systémy Patriot spoločne s vojakmi Aliancie, okamžite by sa stali legitímnym cieľom našich ozbrojených síl," napísal Medvedev na Telegrame.

21:22 Počas ruskej okupácie Charkovskej oblasti bol unesený a následne zabitý aj ukrajinský spisovateľ a básnik Volodymyr Vakulenko, ktorý bol autorom detských kníh. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica Sky News citujúca zo správ ukrajinských médií. 

21:02 V dôsledku výpadkov  dodávok elektriny sa v Kyjeve šesťnásobne zvýšil počet ľudí, ktorí zahynuli pri dopravných nehodách. Uviedol to v utorok predstaviteľ kyjevskej polície Andrij Molokojedov.

20:37 Nemecko, Francúzsko aj Spojené štáty posielajú na Ukrajinu stovky generátorov a finančnú pomoc, aby jej pomohli vysporiadať sa s rozsiahlymi výpadkami elektriny v dôsledku ruských útokov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

19:59 Spojené štáty zvažujú, že poskytnú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby sa mohla lepšie chrániť pred útokmi Ruska. Uviedol to v utorok popredný predstaviteľ Pentagónu podľa televízie CNN. 

19:25 Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok podporila výcvik ukrajinských vojakov v Českej republike. Konať by sa mal do konca budúceho roka v piatich štvortýždňových turnusoch. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. "Prioritou je pomoc s výcvikom ukrajinských vojakov, a to v záujme úspešného boja proti ruskému agresorovi," uviedla v pléne česká ministerka obrany Jana Černochová. Súčasťou návrhu bolo podľa Noviniek aj vyslanie českých vojakov na výcvik Ukrajincov v iných členských štátoch Európskej únie a mandát pre dve ďalšie zahraničné misie v Kosove a Iraku.

19:14 Francúzska ambasáda v Rumunsku na Twitteri informovala, že stovka generátorov, ktoré Kyjevu sľúbilo Francúzsko, už je v rumunskom prekladisku v meste Suceava blízko ukrajinských hraníc a na Ukrajinu sa dostanú čoskoro. Nemecko dnes oznámilo, že napadnutej krajine pošle cez 350 generátorov. Spojené štáty potom vyčlenili 53 miliónov dolárov  na nákup vybavenia elektrickej infraštruktúry. "Vybavenie bude urýchlene dopravené na Ukrajinu, aby Ukrajincom pomohlo prekonať zimu," uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

19:06 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v utorok v Londýne v prejave k poslancom oboch komôr britského parlamentu vyzvala Britániu, aby Ukrajine vo vojne s Ruskom pomohla nielen dosiahnuť víťazstvo, ale aj spravodlivosť. "Víťazstvo nie je to jediné, čo potrebujeme - potrebujeme spravodlivosť," povedala Zelenská v príhovore podľa televízie Sky News. V nadväznosti na slová predsedu Dolnej snemovne Lindsayho Hoylea aj Zelenská prirovnala súčasný konflikt na Ukrajine k druhej svetovej vojne, pričom uviedla, že výstražné sirény, ktoré počuť na Ukrajine, sú "identické s tými, ktoré počuli generácie Britov, ktorí sa nevzdali, a ani my sa nevzdáme".

18:40 Ak by štáty NATO dodali Ukrajincom systémy protivzdušnej obrany Patriot, tak by sa stali legitímnymi cieľmi našich ozbrojených síl, vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

18:39 Estónska národná banka dnes dala do obehu dvojeurovú mincu na počesť Ukrajiny. Banka o tom informovala na svojich internetových stránkach. Mince je možné už od leta zakúpiť aj spoločne so zvláštnou kartou, výťažok získa ukrajinská centrálna banka. Podobu mince navrhla mladá ukrajinská umelkyňa Darja Titovová, ktorá kvôli ruskej agresii utiekla z Charkova do Estónska. Je na nej nápis Slava Ukraini (Sláva Ukrajine) a vyobrazené dievča, ktoré v rukách chráni vtáčika. Vznikla v dvoch miliónoch exemplárov. 

18:25 Predstaviteľ Chersonskej oblastnej samosprávy Serhij Chlaň informoval, že Rusko ostreľuje všetky obce pozdĺž západného brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti vrátane samotného Chersonu. Útoky si podľa neho v priebehu utorka nevyžiadali žiadne obete. Ruské sily zároveň pokračujú v útokoch na dôležitú infraštruktúru. "Opravári sa usilujú obnoviť dodávky elektriny do Chersonu. Kritická infraštruktúra je napojená, ale nie všetka. Nemocnice majú elektrinu. Internet už v niektorých častiach mesta funguje. Hovoríme o približne 20 percentách užívateľov v Chersone," uviedol s tým, že dodávky vody v meste sa zatiaľ nepodarilo plne obnoviť. Podľa Chlaňa ostala v meste iba štvrtina z predvojnového počtu obyvateľov, ktorý dosahoval 320.000. 

17:55 Väznená predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová je v Homele v nemocnici na resuscitačnom oddelení, uviedol na Telegrame opozičný politik Viktar Babaryka. Čo sa jej stalo, nie je podľa neho jasné, informáciu mu potvrdili advokáti.

17:25 Štáty NATO musia Ukrajine poslať moderné bojové tanky, aby mala v zimných mesiacoch vojenskú výhodu proti ruským jednotkám, uviedol v utorok litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis.

17:03 Ukrajine po veľkom ruskom útoku na energetiku stále chýba asi 30 percent elektriny. V zásobníkoch má na zimu dosť plynu, uviedol premiér Šmyhal. Podľa ukrajinského webu tiež poukázal na možnosť, že vzrastie dopyt po nafte a benzíne vzhľadom na masový dovoz benzínových a dieselových generátorov na výrobu elektriny. Nedostatok pohonných hmôt však úrady nečakajú. V posledných mesiacoch Ukrajina dováža 700.000 ton benzínu a nafty každý mesiac, čo pokrýva jej potreby.

16:26 Rusko navždy prišlo o Európu ako svojho najväčšieho energetického klienta. Uviedol to na energetickej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol. Dodal, že IEA očakáva, že do konca prvého štvrťroka budúceho roka bude ruská produkcia ropy nižšia približne o dva milióny barelov denne. Tento rok v marci ťažba Ruska predstavovala viac ako desať miliónov barelov denne.

15:52 Ukrajine by mohli pri obstarávaní dodávok elektriny pomôcť generátory z vyradených lokomotív. Na okraj rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bukurešti to dnes povedala šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. Podľa nej Berlín teraz hľadá spôsoby, ako tieto výkonné generátory na Ukrajinu dopraviť.Baerbocková povedala, že Ukrajina potrebuje peniaze na opravy sietí a že je potrebné zapojiť aj kreativitu. Generátory už dodáva na Ukrajinu rad aliančných krajín a ministri sa na schôdzke v Bukurešti zrejme zhodnú, že dodávky sa ešte navýšia.

14:58 Rusko odkázalo Spojeným štátom, že ich rastúce zapojenie do ukrajinského konfliktu prináša rastúce riziká, citovala ruská štátna agentúra TASS námestníka ruského ministra zahraničných vecí.

14:45 Ukrajina zvažuje vyhostenie všetkých ruských občanov, ktorí prišli na Krymský polostrov po tom, čo ho v roku 2014 anektovalo Rusko, uviedla stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta pre Krym Tamila Taševová. Informuje denník The Guardian.

14:39 Rokovania medzi Moskvou a Washingtonom o strategických jadrových zbraniach sa zrejme do konca roka už neuskutočnia, uviedol dnes podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Dnes mala pôvodne v Káhire začať rusko-americké rokovania o vykonávaní kľúčovej bezpečnostnej dohody Nový START, Moskva ich ale odložila s tým, že navrhne nový termín. 

14:13 NATO je jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, povedal pred schôdzkou ministrov Aliancie šéf americkej diplomacie Blinken. USA najskôr oznámia ďalšiu pomoc Ukrajine.

13:29 Ukrajinskí vojaci dávajú svoje teplé vojenské kabáty obyvateľom Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, pretože už nastupuje zima. V utorok o tom informovala webová stránka britskej spravodajskej televízie Sky News.

13:28 Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine zlyháva a chce "využiť zimu ako zbraň", povedal v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie v Bukurešti. Informovala o tom agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News. 

13:11 Ruský veľvyslanec vo Vatikáne Alexander Avdejev protestoval proti výrokom pápeža Františka, ktorý v rozhovore s americkým jezuitským časopisom odsúdil krutosti ruských jednotiek na Ukrajine. Pápež, ktorý opakovane vyzýva na ukončenie tejto vojny a snaží sa sprostredkovať mierové rokovania, v rozhovore tiež povedal, že "asi najkrutejší sú Čečenci či Burjati". Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

12:44 Ruský prezident Vladimír Putin na Ukrajine zlyháva a chce využiť zimu ako zbraň, Severoatlantická aliancia by preto mala ďalej podporovať Kyjev a pomáhať najmä s opravami a sprevádzkovaním energetickej infraštruktúry a zabezpečením protivzdušnej obrany. Pred začiatkom stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín NATO to dnes v Bukurešti povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

12:15 Takmer celou Ukrajinou znejú sirény varujúce pred vzdušnými údermi. Ukrajinskí činitelia upozorňovali, že Rusko chystá novú vlnu raketových útokov.

12:13 Ruský veľvyslanec vo Vatikáne Alexandr Avdejev tlmočil Svätej stolici nespokojnosť Moskvy v súvislosti s nedávnymi slovami pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre jezuitský časopis America odsúdil "krutosť" ruských činov na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru RIA Novosti. 

11:58 Ľudia by počas tohtoročných Vianoc nemali zabúdať na tragédiu, ktorú Ukrajincom spôsobuje ruská invázia, uviedla prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4. Informujú agentúry DPA a PA Media. 

11:07 Ukrajinské úrady v Chersone vyšetrujú miesta, kde údajne ruskí vojaci mučili obyvateľov. V utorok o tom informoval portál britského denníka The Guardian. Vyšetrovatelia vyše dva týždne po stiahnutí ruských okupačných síl z Chersonu oznámili, že objavili päť mučiarní priamo v meste a štyri ďalšie takéto miestnosti v jeho širšom okolí. 

11:00 Úrady v Kyjeve plánujú v celom meste postaviť vianočné stromčeky bez svetiel a ukázať tak nezlomného ducha obyvateľov. Doprajú si ich napriek tomu, že mesto trápia výpadky elektriny po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru krajiny. Informuje web britského denníka The Guardian.

10:26 Bez podpory Valného zhromaždenia OSN by bolo právne ťažké zriadiť tribunál pre vyšetrovanie ruskej agresie proti Ukrajine, uviedli v pondelok pri vystúpení v Európskom parlamente právni experti, píše web EUObserver. Hoci otázkou ustanovení osobitného tribunálu sa budú v nasledujúcich týždňoch zaoberať členské štáty EÚ aj Európska komisia, odborníci na medzinárodné právo varujú, že súčasná legislatíva nie je dostatočná na to, aby bolo možné viesť súdne konanie vo veci ruskej agresie proti Ukrajine. 

9:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že jeho vláda obnoví každý objekt, ktorý zničili ruskí okupanti a varoval pred pokračujúcimi ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru. Povedal to vo svojom pravidelnom videoodkaze zverejnenom v noci na utorok. Informuje stanica Sky News. 

9:15 Rusko v rámci svojej informačnej kampane zrejme prifarbuje svoje úspechy v okolí Bachmutu na ukrajinskom Donbase, napísali analytici z ISW. Obkľúčenie mesta Bachmutu na ukrajinskom Donbase ruskou armádou podľa nich v najbližšom čase nehrozí, hoci ruskí predstavitelia tvrdia, že je na dosah.

8:16 O ďalšej podpore Ukrajiny pred očakávanými ťažkými zimnými mesiacmi bojov s ruským agresorom budú dnes rokovať ministri zahraničia krajín Severoatlantickej aliancie. Počas prvého dňa dvojdňového zasadnutia v Bukurešti preberú okrem iného aj možnosti, ako modernizovať arzenál ukrajinskej armády, aby zodpovedal štandardom NATO. 

7:23 Rusko kvôli malým zásobám striel zrejme nebude schopné vystupňovať vzdušné útoky na ukrajinskú infraštruktúru, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Novú vlnu úderov ale podľa neho Moskva zrejme chystá už na budúce dni. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom minulého týždňa varoval, že ruské sily pripravujú ďalšie útoky.

6:52 Ukrajina potrebuje transformátory a vylepšenú protivzdušnú obranu, aby mohla odvracať ruské nálety na svoju energetickú infraštruktúru, povedal v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v Kyjeve na schôdzke so siedmimi šéfmi diplomacie severských a pobaltských krajín. Informuje agentúra Reuters. 

6:44 Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová v pondelok nariadila predstaviteľom svojho úradu predvolať ruského veľvyslanca v Ottave Olega Stepanova v súvislosti s "nenávistnými" príspevkami na sociálnej sieti Twitter proti komunite LGBTQ. Jeden z tvítov bol namierený proti kanadskej ministerke športu Pascale St-Ongeovej, ktorá sa otvorene hlási k lesbickej orientácii, informuje agentúra AFP. 

6:30 Študent, ktorého prepustili z radov proruských jednotiek na Ukrajine, tvrdí, že k dispozícii mal pušku zo sovietskej éry a po prvom vyslaní na front sa musel deliť o potraviny a spací vak, informuje agentúra Reuters.

"Keď boli ťažké časy, mali sme určitý počet ľudí a pre každého nebolo dosť spacích vakov; mohli ste sa zakryť len pršiplášťom. Dokázali sme dostať dvoch alebo troch ľudí do jedného spacieho vaku, aby sme sa zohriali," povedal Vladimir, ktorý podľa Reuters vyzeral byť mladší než 20 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok