Tomáš Taraba: Dohoda s lekármi je pre mňa červená čiara, Mikulec na svojom mieste nemá čo robiť

ta3/Anka Žitná
28.11.2022 15:58

Ak by v somálskom zdravotníctve dali lekárom nemecké platy, výsledkom by nebolo nemecké zdravotníctvo. Stále by to bolo somálske zdravotníctvo, akurát s nemeckými platmi. Ak s platmi nejde ruka v ruke technické vybavenie, liečba, zvyšovanie komplexnej úrovne a procesov, nikdy to nemecké zdravotníctvo mať nebudeme. Takto sarkasticky komentuje víkendovú dohodu vlády s lekárskymi odborármi nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Podporiť v parlamente dohodu o platoch lekárov kategoricky odmieta. Podstatnejšie ako hlasovanie za dohodu však bude to, či nakoniec nezaradený poslanec nebude jazýčkom na váhach pri hlasovaní o rozpočte. Pretože o ten v prvom rade ide a "tance" okolo platovej dohody sú iba dymovou clonou.

Tomáš Taraba: Dohoda s lekármi je pre mňa červená čiara, Mikulec na svojom mieste nemá čo robiť
ta3

"Nie sme tlačiace mašinky, že nám niekto dá na stôl to, čo vyrokoval a my to máme schváliť. Pri rokovaniach na úrade vlády mali byť aj zástupcovia opozície," komentuje Tomáš Taraba proces, akým sa krvopotne dospelo k toľko očakávanej dohode medzi LOZ a vládou. Bez nej by totiž od štvrtka v nemocniciach chýbali vyše dve tisícky doktorov. Práve to, že ide o nesystémový krok, vadí Tarabovi najviac.

"Nepodporím dohodu, ktorá nerieši čakacie lehoty, aby sa ľudia dostali k najmodernejším postupom. Bude stáť obrovské zdroje, ktoré budú použité iba na platy. Ja nemám problém so zvyšovaním platov, ale s tým, aby sa zvyšovali všetkým rovnako, nerozlišuje kvalitných a menej kvalitných, nie je tam spätná väzba, akú mieru úkonov by za nejaký čas mali urobiť. Politici, ktorí podporia dohodu, ale nepodporia rozpočet, sa vysmievajú lekárom. Ak sa nepodporí rozpočet, lekári nič nedostanú. Pri moje podpore rozpočtu je táto dohoda červenou čiarou. Pretože podkopáva postavenie pacienta a vážnym spôsobom narúša slovenské zdravotníctvo," konštatuje Taraba v relácii Tak takto?!

Argumentuje, že sa premrhala príležitosť, kedy sa systémovým spôsobom mohla posunúť profesionalizácia slovenského zdravotníctva. Namiesto do platov lekárov sa mohlo 400 miliónov eur viazaných na covid presunúť do systému cez platby za poistencov štátu.  

"Namiesto toho vznikla dohoda, pri jej tvorbe nikto z nás nebol a táto dohoda je pre mňa červené súkno. Pokiaľ sa niekto rozhodol, že na úkor celej spoločnosti si ide kupovať úzku skupinu odborárov, ja to podporovať nebudem," dodáva Taraba s tým, že situácia je vážna, lekárov treba v systéme stabilizovať, ale robiť to takým spôsobom, aby viac dostávali kvalitní lekári a takí, čo by na Slovensku aj chceli by pracovať.

Rozkývané kreslo ministra vnútra

Parlament bude na tejto schôdzi okrem dohody o lekárskych platoch hlasovať už po ôsmykrát aj o odvolávaní ministra vnútra.

"Roman Mikulec nemá čo robiť na svojom mieste. Tých jeho zlyhaní je neskutočný počet. Je hanebné, že sme v schengenskej zóne a Slováci musia hodinu a pol čakať na hraniciach do Českej republiky. A miesto toho, aby sa situácia riešila, len počúvame, ako všetci chybujú a my to robíme správne. Migračná kríza je absolútne nezvládnutá. Pri tomto vedení polície nemáme absolútne žiadnu záruku, že ak čísla budú narastať, oni s tým niečo vedia robiť. Opozícia vrátane mňa zahlasuje do nohy za odvolanie Romana Mikulca, čaká sa na SaS, ktorá opäť lavíruje. Polovica sa k tomu neprikloní, ale päť-šesť poslancov snáď by mohlo. Otázka, koľko bude hlasov zo Sme rodina, tie počty by mohli byť vyššie. To si musí ale povedať Sme rodina, či chce byť vo vláde, ak niektoré sektory nefungujú," odhadoval Taraba šance na odvolanie ministra. 

Celú reláciu Tak takto?! s Tomášom Tarabom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok