Rusko odložilo rokovania s USA o zmluve Nový START, ktorá sa týka jadrových zbraní

TA3 ČTK
28.11.2022 15:38

Rusko odložilo rokovania s USA o strategických jadrových zbraniach, ktoré sa mali začať v utorok v Káhire, informoval ruský denník Kommersant s odvolaním sa na vyjadrenie americkej ambasády v Rusku. Podľa amerického ministerstva zahraničia išlo o jednostranné rozhodnutie. Moskva podľa ambasády uviedla, že navrhne nový termín rokovania.

Rusko odložilo rokovania s USA o zmluve Nový START, ktorá sa týka jadrových zbraní
TASR/AP

Počas rokovaní v Káhire, ktoré mali trvať od utorka do 6. decembra, plánovali Rusko a USA hovoriť o kľúčovej dvojstrannej bezpečnostnej zmluve Nový START. Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. 

Opisuje tiež podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany, na ktorých ale Rusko od augusta odmieta spolupracovať. Práve o obnove inšpekcií sa malo podľa Kommersantu v Káhire rokovať. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Moskva "jednostranne odložilarokovania so Spojenými štátmi. Washington je podľa neho pripravený čo najskôr stanoviť iný termín.

Predtým tento mesiac sa v Ankare prvýkrát od ruského vpádu na Ukrajinu stretli americkí a ruskí predstavitelia. Biely dom na toto rokovanie uviedol, že riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns na ňom šéfa ruskej rozviedky SVR Sergeja Naryškina varoval pred následkami, ktoré by nastali v prípade, že by sa Rusko rozhodlo použiť jadrové zbrane. Kremeľ po týchto rozhovoroch povedal, že Rusko je otvorené ďalším rokovaniam s USA na vysokej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok