Lukašenka zasiahla smrť ministra zahraničných vecí. Nikomu neverí, vymenil aj kuchára, tvrdí opozičný líder

ta3
28.11.2022 13:21

Bieloruský opozičný líder Leonid Nevzlin tvrdí, že prezident Alexander Lukašenko po náhlej smrti dlhoročného ministra zahraničia Uladzimira Makeja vymenil služobníctvo, ochranku a aj kuchára. Špekuluje sa totiž o tom, že Makeja otrávili, píše portál Novinky.cz.

Lukašenka zasiahla smrť ministra zahraničných vecí. Nikomu neverí, vymenil aj kuchára, tvrdí opozičný líder
FOTO – Kancelária predsedu NR SR

Nevzlinv príspevku na Twitteri uviedol, že Lukašenko bol Makejovou smrťou najviac šokovaný a jeho deťom bola poskytnutá dodatočná ochrana, informujú Novinky.cz. Ďalej bieloruský opozičný líder tvrdí, že podľa zdrojov blízkych ruskej Federálnej bezpečnostnej službe minister nezomrel prirodzenou smrťou, ale bol otrávený. 

"Nemal žiadne zdravotné problémy, žil aktívny život. Je veľmi ľahké otráviť človeka tak, aby si každý myslel, že zomrel prirodzenou smrťou," napísal Nevzlin.

Bývalý bieloruský diplomat Pavel Latuška má o Makejovej smrti pochybnosti tiež. Podozrivý je podľa Latušku hlavne dátum Makejovho skonu. Zosnulý minister sa totiž chystal navštíviť Radu ministrov OBSE v Poľsku. Latuška si myslí, že Makej "možno chcel vziať so sebou niečo dôležité" na rokovania s európskymi ministrami.

Pred cestou sa mal Makej stretnúť s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Podľa proruských kanálov na Telegrame sa Makej stal pre Moskvu "iritujúcim" pre svoje postoje. Novinky.cz píšu, že Makaj nebol za to, aby sa Rusko zapájalo do vojny na Ukrajine a bol aj proti tomu, aby Rusi útočili z bieloruského územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok