Boeing navrhol vyrobiť pre Ukrajinu rakety s dostrelom 150 km, Pentagon ponuku zvažuje

ta3 čtk
28.11.2022 08:31

Americké ministerstvo obrany zvažuje ponuku spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľovaných zo zeme, napísala v pondelok agentúra Reuters. Ide o jednu z asi šiestich koncepcií dodávok zbraní pre Ukrajinu, ktoré Pentagon od firiem dostal.

Boeing navrhol vyrobiť pre Ukrajinu rakety s dostrelom 150 km, Pentagon ponuku zvažuje
TASR/AP (ilu)

Navrhovaný zbraňový systém Boeingu má skratku GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Ak Pentagon schváli jeho výrobu, na Ukrajine by mohol byť už na jar.

GLSDB je podľa agentúry inovatívnou kombináciou raketového motora M26 a výbušnej hlavice GBU-39. Obe technológie sú v amerických zásobách bežné. USA podľa Douga Busha, nákupcu zbraní Pentagonu, tiež plánujú navýšiť produkciu 155-milimetrových delostreleckých granátov tým, že ich umožnia vyrábať súkromným firmám.

Podľa zbraňového experta z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá Toma Karakoa sa americké zásoby tenšia oproti objemu, ktorý by armáda "rada mala po ruke" a objemu potrebnému na udržanie rovnováhy a zamedzenie konfliktu s Čínou. "Ide o to získať ich veľa a za nízku cenu," poznamenal Karako.

Hovorca Boeingu odmietol žiadosť Reuters o komentár. Hovorca Pentagonu Tim Gorman nechcel hovoriť o špecifikách zbraňových systémov pre Ukrajinu, USA aj ich partneri ale podľa neho "identifikujú a zvažujú tie najvhodnejšie", ktoré Kyjevu pomôžu.

Spojené štáty už pred niekoľkými mesiacmi odmietli Ukrajine poskytnúť rakety ATACMS s dostrelom takmer 300 kilometrov. Ukrajinské jednotky momentálne disponujú americkými systémami HIMARS s dostrelom asi 80 kilometrov. GLSDB by tak ich dosah takmer zdvojnásobila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok