ONLINE: Mykolajiv zostal pre ruské ostreľovanie bez pitnej vody. Do Európy utiekli už viac ako štyri milióny Ukrajincov

ta3 tasr čtk čt24
28.11.2022 06:41

Ukrajinské mesto Mykolajiv zostalo v dôsledku ruského ostreľovania odrezané od dodávok pitnej vody. Podľa posledných údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov k minulému týždňu dostalo v Európe štatút dočasnej ochrany 4 751 065 utečencov z Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:19 Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že Moskva zakázala vstup do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ukrajinským technikom, ktorí odmietli podpísať zmluvy s ruským štátnym energetickým gigantom Rosatom. Informovala agentúra Reuters.

21:47 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrila rozhorčenie nad výrokmi pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre kresťanský mesačník America označil čečenských a buriatských vojakov za jedných z najbrutálnejších aktérov vojny na Ukrajine. 

20:44 V okolí východoukrajinského mesta Bachmut pokračovali v pondelok ťažké boje. Potvrdili to ruské i ukrajinské zdroje. Ukrajina však popiera tvrdenia Rusov, že mesto je takmer obkľúčené. Informuje o tom TASR podľa správ americkej spravodajskej televízie CNN. Tá poznamenáva, že pre ruské sily ide o dôležitý cieľ po nedávnych neúspechoch na fronte.

20:12 Stíhanie vojnových zločinov na Ukrajine je jednou z hlavných tém dvojdňového zasadnutia ministrov spravodlivosti skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, ktoré v pondelok večer začalo v Berlíne. Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann, ktorého krajina do konca roka 2022 skupine G7 predsedá, v rozhovore v dnešnom vydaní denníka Süddeutsche Zeitung povedal, že Berlín môže v tejto veci zohrať kľúčovú úlohu, pretože vojnové zločiny sa v Nemecku nepremlčujú. Skupiny G7 vedľa Nemecka tvoria USA, Kanada, Británia, Francúzsko, Taliansko a Japonsko.

19:42 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v pondelok vyzvala svet, aby reagoval na využívanie sexuálneho násilia ako zbrane vo vojne na Ukrajine. Prokuratúra v Kyjeve podľa nej vyšetruje viac než 100 takýchto zločinov, ktorých sa mali dopustiť ruskí vojaci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
19:28 Ukrajinské mesto Mykolajiv zostalo v dôsledku ruského ostreľovania odrezané od dodávok pitnej vody. Povedal to v pondelok starosta tohto mesta Olexandr Sienkevyč, ktorého cituje denník The Guardian a spravodajská stanica CNN. 

19:15 Skupina ruských matiek zbiera podpisy pod petíciu, v ktorej požaduje ukončiť vojnu proti Ukrajine a vrátiť vojakov domov. Kremeľ sa k tejto internetovej petícii v pondelok odmietol vyjadriť, informovala agentúra Interfax.

18:33 Rada EÚ (ministri členských krajín) v pondelok jednomyseľne rozhodla, že pridá porušenie reštriktívnych opatrení Únie na zoznam "európskych trestných činov" zahrnutý v Zmluve o fungovaní EÚ.

18:18 Rusko bude pravdepodobne pokračovať v útokoch na ukrajinskú energetickú sieť, plynovú infraštruktúru a základné služby. Počas návštevy Rumunska to v pondelok povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:39 Poľsko v pondelok apelovalo na Európsku úniu a jej členské štáty, aby zvýšili množstvo humanitárnej pomoci pre Ukrajinu a takisto podporili aj krajiny, ktoré poskytujú útočisko pre ľudí utekajúcich pred ruskou ofenzívou. 

17:15 Rusko počas deviatich mesiacov vojny podniklo viac ako 16-tisíc raketových útokov proti Ukrajine, z toho 97 percent zasiahlo civilné ciele, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

16:29 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala vyšetrovať ďalšie dve kauzy spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC), ktorá donedávna plne podliehala moskovskému patriarchátu.

16:22 Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias.

15:50 Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias. 

15:41 Moskva si v pondelok predvolala nórskeho veľvyslanca po tom, čo v tejto severskej krajine zatkli niekoľko Rusov za používanie dronov. Informovala agentúra AFP. 

15:40 Rusko odložilo rokovania s USA o strategických jadrových zbraniach, ktoré sa mali začať v utorok v Káhire, informoval ruský denník Kommersant s odvolaním sa na vyjadrenie americkej ambasády v Rusku. Moskva podľa ambasády uviedla, že navrhne nový termín rokovania.

14:33 Slovinsko pomôže Ukrajine sumou 370.000 eur, ktorou sa bude financovať kúpa sanitky na prevoz predčasne narodených bábätiek a ich matiek, oznámilo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí. Sanitka bude spĺňať všetky medzinárodné štandardy. Informujeme na základe správy z slovinskej tlačovej agentúry STA. Generálna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Renata Cvelbarová Beková a ukrajinský veľvyslanec Andrij Taran v pondelok podpísali darovaciu zmluvu.

14:14 Zhruba štyridsať percent obyvateľov Kyjevskej oblasti je od rozsiahlych ruských útokov na energetickú infraštruktúru z minulého týždňa stále bez elektrického prúdu. Podľa agentúry Unian to oznámil šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba. Prevádzkovateľ ukrajinskej prenosovej sústavy okrem toho kvôli nedostatku elektriny v sieti pristúpil k havarijným odstávkam prúdu po celej Ukrajine. Energetici na niektorých miestach v oblasti, kde je situácia najhoršia, pracujú podľa Kuleby na náprave škôd aj cez noc. Šéf oblastnej správy tiež uviedol, že v regióne je 278 takzvaných "staníc nezlomnosti", kde si ľudia môžu dobiť telefóny a ohriať sa. Ľudia sa na sociálnych sieťach ale podľa ruského servisu BBC sťažujú, že nie všetky tieto strediská sú funkčné.

14:12 Ukrajinské úrady schválili návštevu belgickej delegácie, ktorej členkou bola aj belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová; návšteva bola schválená až teraz kvôli nelegálnej ceste ministerky na okupovaný Krym v čase, keď bola ešte novinárkou, za čo sa nakoniec ospravedlnila. Sama Lahbibová o tom informovala na svojom Twitteri. Po vymenovaní Lahbibovej do funkcie jej politickí oponenti pripomenuli jej cestu na okupovaný Krym, ktorú podnikla ešte ako novinárka. Hneď ako bola Lahbibová vymenovaná ministerkou zahraničia, napísala svojmu ukrajinskému partnerovi Dmytrovi Kulebovi list, v ktorom vyjadrila podporu Ukrajine a zdôraznila, že Krym a Donbas patria Ukrajine.

13:41 Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak napísal na Twitteri, že západní spojenci musia teraz zrušiť "tabu" na dodávky zbraní moderného typu. "Patriot? Leopard? ATACMS? Každý útok Ruskej federácie na kritickú infraštruktúru, po ktorom zostávajú milióny Ukrajincov bez elektriny a vody, musí zrušiť "tabu" na dodávky moderných typov zbraní od spojencov. Beztrestnosť plodí svojvôli. Agresor musí pocítiť cenu každého ďalšieho kroku. "

13:34 Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu tento rok 24. februára zahynulo v hlavnom meste Ukrajiny Kyjeve viac ako 150 civilistov, vrátane štyroch detí a 678 objektov bolo poškodených alebo zničených, uviedla tlačová služba kyjevského starostu Vitalija Klyčka s odkazom na jeho online prejav pri zahájení Kyjevského v Bruseli. Toto číslo zahŕňa viac ako 350 obytných budov, 77 vzdelávacích inštitúcií, 80 objektov komunálnych služieb, 25 objektov dopravnej infraštruktúry a 26 zdravotníckych zariadení, uviedol Kličko.

12:47 Kvôli rýchlemu nárastu deficitu elektrickej energie obnovil ukrajinský štátny prevádzkovateľ rozvodnej siete Ukrenergo v pondelok núdzové vypínanie elektriny v celej krajine. Toto opatrenie podľa spoločnosti pomáha vyrovnávať energetickú sústavu a predchádzať mimoriadnym situáciám v sieti. Deficit výkonu sa zvýšil v dôsledku odstavenia niekoľkých blokov elektrární av súčasnej dobe tvorí 27 percent, uviedla spoločnosť Ukrenergo. Medzitým spotreba elektriny naďalej rastie kvôli zhoršujúcim sa poveternostným podmienkam, dodal prevádzkovateľ.

12:14 Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v pondelok poďakoval Vatikánu za jeho ponuku hostiť rusko-ukrajinské rokovania. Obvinil ale zároveň Kyjev, že o rozhovory nestojí. Informovala o tom ruská agentúra TASS. "Vieme, že celý rad štátov a zahraničných predstaviteľov dáva najavo ochotu zabezpečiť (pre rokovania) platformu. Túto politickú vôľu samozrejme vítame," vyhlásil Peskov. Dodal ale, že kvôli postoju Kyjeva nie sú tieto rokovania možné.

11:59 Správy o plánovanom stiahnutí ruských vojsk zo Záporožskej jadrovej elektrárne poprel aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nie je potrebné hľadať nejaké znamenia tam, kde nie sú a ani nemôžu byť," reagoval hovorca ruského prezidenta na otázku novinárov podľa Interfaxu.

11:24 Kyjevský starosta Vitalij Kličko povedal médiám RBK-Ukrajina, že "nevylučuje najhorší scenár" evakuácia obyvateľov mesta kvôli pravidelným ruským útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Pôjde však o čiastočnú evakuáciu, ktorú Kličko označil za "dočasné premiestnenie určitých kategórií ľudí na predmestí, kde môžu byť (komunálne) služby". Prezident Volodymyr Zelenskyj predtým kritizoval starostu Kyjeva za to, že podľa neho zle pripravil núdzové prístrešky na pomoc ľuďom bez elektriny a tepla po ruských útokoch, a naznačil, že Kličko a jeho úradníci neurobili dosť pre pomoc.

11:23 Rusko a USA majú k dispozícii komunikačné kanály na rokovanie o rizikách,  najmä tých jadrových. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedala vedúca úradu americkej ambasády v Moskve Elizabeth Roodová. Tento kanál podľa nej funguje na úrovni spravodajských služieb.

11:22 Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev apeloval v pondelok na Nemecko, aby poskytlo jeho krajine zariadenia, ktoré zabránia výpadkom elektriny. Informujeme podľa správy z tlačovej agentúry DPA. "Potrebujeme generátory elektriny a autotransformátory, ktoré sú obzvlášť účinnou pomocou po ruských raketových útokoch, (ktoré ničia energetickú infraštruktúru na Ukrajine)," povedal Makejev pre verejnoprávnu stanicu ZDF. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev fungujú dodávky elektrina iba niekoľko hodín denne. Makejev dodal, že Ukrajine potrebuje od Nemecka aj systémy protivzdušnej obrany, ako napríklad Iris-T, ktorý už Berlín poskytol, a tiež ďalšie zbrane. Nespomenul konkrétne bojové tanky.
 

10:12 Záporožská jadrová elektráreň zostáva pod kontrolou Rusov a informácie o ich pláne sa stiahnuť sú nepravdivé, uviedla Moskvou dosadená správa ukrajinského mesta Enerhodar. Informujú o tom dnes agentúry Reuters a Interfax. O známkach toho, že sa ruská invázna armáda možno pripravuje opustiť Záporožskú jadrovú elektráreň hovoril v nedeľu šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin.

10:03 Ruské sily aj naďalej každodenne delostrelecky ostreľujú juhoukrajinské mesto Cherson a počas nedele odtiaľ hlásili 54 útokov. Informujeme podľa pondelňajšej správy britského ministerstva obrany. Vo štvrtok 24. novembra prišlo v meste o život desať osôb. Väčšinu škôd podľa britského rezortu obrany spôsobili viachlavňové salvové raketomety typu BM-21 Grad. Cherson bolo oslobodený 11. novembra. Rusko v tento deň oznámilo stiahnutie viac než 30.000 vojakov a Kyjev oznámil, že do mesta vstúpili ukrajinské sily. Cherson je však zraniteľný, pretože je v dosahu väčšiny delostreleckých systémov Moskvy. Ruské vojská ho teraz ostreľujú z novovytvorenej obrannej línie na východnom brehu rieky Dneper, píše ministerstvo.

9:49 Ruský Gazprom nezníži dodávky plynu do Moldavska. Vo vyhlásení si ale vyhradil právo ich obmedziť alebo zastaviť, pokiaľ krajina neuhradí dohodnuté platby.

9:48 Mesto Cherson je od oslobodenia ukrajinskými jednotkami denne ostreľované ruskou armádou. Útočníci na to využívajú salvové raketomety Grad. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany. Mesto je veľmi zraniteľné, pretože sa nachádza v dostrele väčšiny ruských delostreleckých systémov, ktoré mesto ostreľujú z východného brehu rieky Dneper.

8:59 Ruské jednotky v noci na dnešok ostreľovali tri obce v Dnepropetrovskej oblasti, ale podľa miestnych úradov sa ostreľovanie zaobišlo bez obetí. Najmenej dvoch civilistov zabili ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že za posledný deň bolo zabitých 430 ruských okupantov.

8:33 Americké ministerstvo obrany zvažuje ponuku spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľovaných zo zeme, napísala dnes agentúra Reuters. Ide o jednu z asi šiestich koncepcií dodávok zbraní pre Ukrajinu, ktoré Pentagon od firiem dostal. Navrhovaný zbraňový systém Boeingu má skratku GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Ak Pentagon schváli jeho výrobu, na Ukrajine by mohol byť už na jar.

8:32 Počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom vo Vyšhorode v Kyjevskej oblasti sa zvýšil na sedem. Informovala o tom miestna polícia. Zranených bolo 35 civilistov, vrátane šiestich detí. Najmladšie obete je iba päť rokov.

8:05 Počas posledných 24 hodín ukrajinská armáda odrazila ruské útoky v blízkosti 10 miest a obcí. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb. Za rovnakú dobu tiež ruská armáda vykonala štyri raketové útoky na civilné objekty.

6:57 Ruské opevnenie na Kinburnskej kose naznačuje, že Rusko považuje prípadnú ukrajinskú protiofenzívu cez rieku Dneper za vážnu hrozbu. Napísal to vo svojej najnovšej správe americký Inštitút pre štúdium vojny. Podľa inštitútu Rusi neočakávajú, že by sa im kosu podarilo udržať. Pokúsia sa ale vraj ukrajinskú armádu zastaviť v postupe ďalej do Chersonskej oblasti.

6:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko sa s určitosťou chystá podniknúť ďalšie raketové útoky na Ukrajinu. Zelenskyj to povedal vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze. Informujeme podľa správy z agentúry Reuters. "Chápeme, že teroristi plánujú nové útoky. Vieme to s istotou," uviedol Zelenskyj. Dodal, že útoky neutíchnu, kým bude mať Moskva rakety. "Naše obranné sily sa pripravujú. Celá krajina sa pripravuje. Vypracovali sme všetky scenáre," pokračoval. 

6:32 Podľa posledných údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov k minulému týždňu dostalo v Európe štatút dočasnej ochrany 4 751 065 utečencov z Ukrajiny. Najviac z nich v Poľsku, Nemecku a Česku. Celkovo bolo v celej Európe zaznamenaných okolo 7,8 milióna ukrajinských utečencov.

6:31 Britský premiér Rishi Sunak v pondelok podľa agentúry Reuters zrejme sľúbi, že jeho vláda budúci rok udrží pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii na súčasnej úrovni alebo ju ešte zvýši. Sunak plánuje s veľkým prejavom o zahraničnej politike vystúpiť v londýnskej finančnej štvrti.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu, 27. novembra 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok