Fajčenie zmizne z nákupných centier ale aj z cukrární

TA3, TASR
23.1.2013 11:40

Ochrana ľudí pred tabakovým dymom sa sprísni. Vláda odobrila novelu zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá prináša zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Fajčenie zmizne z nákupných centier ale aj z cukrární
SITA

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od júla tohto roku.
Okrem toho má právna norma priniesť novú definíciu zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Zákaz fajčenia sa tak napríklad bude týkať aj cukrární. Zmena legislatívy by mala reagovať aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy.

Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2010. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva v súčasnosti na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku. Právna norma okrem iného tiež zakázala automaty na cigarety.

Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur. Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov v SR klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok