Ukrajina štartuje medzinárodný program. Zabezpečí dovoz obilia do chudobných krajín

ta3 čtk
26.11.2022 16:49

Kyjev predstavil medzinárodný program, ktorý má zabezpečiť dodávky ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín v Afrike a v Ázii. Urobil tak symbolicky pri príležitosti 90. výročia stalinského hladomoru na Ukrajine, informovali zahraničné tlačové agentúry.

Ukrajina štartuje medzinárodný program. Zabezpečí dovoz obilia do chudobných krajín
TASR/AP

"Ukrajina bola a zostáva garantom svetovej potravinovej bezpečnosti a aj v tak ťažkých vojnových podmienkach ukrajinské vedenie pracuje v prospech globálnej stability," povedal podľa agentúry DPA ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s belgickým premiérom Alexandrom de Croom v Kyjeve.

Program s názvom Obilie z Ukrajiny (Grain from Ukraine) má za cieľ do konca jari budúceho roka vypraviť z ukrajinských prístavov do krajín ohrozených hladom a suchom najmenej 60 plavidiel s obilím. Medzi príjemcami ukrajinského obilia majú byť Etiópia, Sudán, Jemen či Somálsko. Podľa Zelenského by program mohol zabrániť hladomoru najmenej piatich miliónov ľudí.

Zelenskyj podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Kyjev od 20 krajín a Európskej únie vybral zhruba 150 miliónov dolárov, ktoré budú použité na financovanie ukrajinského exportu do najzraniteľnejších krajín. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že na Ukrajinu v tejto chvíli mieri Nemeckom financovaná loď, ktorá má dopraviť ukrajinské obilie do Etiópie.

Summitu sa okrem De Crooa osobne zúčastnili aj šéfovia vlád Poľska a Litvy Mateusz Morawiecki a Ingrida Šimonytéová, prítomná bola aj maďarská prezidentka Katalin Nováková. Nemecký kancelár, francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vystúpili s prejavom cez video.

Politickým cieľom iniciatívy je okrem iného vyvrátiť tvrdenie Moskvy, že bohaté západné krajiny svojimi protiruskými sankciami vyvolali celosvetovú potravinovú krízu. Zatiaľ čo Západ ruskú agresívnu vojnu na Ukrajine ostro odsúdil, mnohé chudobné krajiny sa s hodnotením držia späť - sčasti kvôli obavám pred možnými dôsledkami pre vlastnú krajinu. Rusko rovnako ako Ukrajina patrí k najväčším dodávateľom obilia na svetový trh.

OSN a Turecku sa v júli podarilo Moskvu prinútiť, aby zrušila námornú blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov určených na vývoz obilia. Minulý týždeň Ukrajina a Rusko dohodu o vývoze ukrajinských potravinových produktov predĺžili o 120 dní.

Ukrajina si v sobotu pripomína 90 rokov od hladomoru, pri ktorom v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov zahynulo 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok