Vláda a lekárski odborári sa dohodli. Vyriešili spornú otázku zvýšenia platov

TA3 TASR
26.11.2022 14:22

Vláda a lekárski odborári na sobotňajšom rokovaní vyriešili otázku platov lekárov a dohodli sa. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽANO). Ministerstvo zdravotníctva predloží v pondelok (28. 11.) dohodnuté zmeny na parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Zdravotníkom majú vyplatiť aj stabilizačné príspevky.

"Kríza je zažehnaná, nečaká nás kolaps nemocníc, dohodli sme sa. Našli sme zhodu aj na ôsmom bode memoranda, je to najväčší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť," vyhlásil premiér s tým, že vláda ustúpila pri požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorá si vyžiada 40 miliónov eur.

Koeficient minimálnej mzdy lekára by mal byť od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy, pri neatestovaných lekárov 1,5-násobok. Okrem toho sa má zvyšovať podľa odpracovaných rokov praxe. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobok z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobok po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobok priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

"Naďalej zostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov," zdôraznil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyplatený by im mal byť podľa jeho slov do konca decembra. Týka sa zdravotníkov, ktorí podpíšu dohodu a zároveň budú mať 1. decembra tohto roku platný pracovný pomer v nemocnici. Je vo výške 5000 eur. Lengvarský dodal, že rezort tiež bude v najbližších dňoch pracovať na príprave pracovných zmlúv pre lekárov.

Tlačovú besedu premiéra Eduarda Hegera a predsedu LOZ Petra Visolajského si môžete pozrieť TU.

Šéf LOZ Peter Visolajský prosí poslancov parlamentu, aby legislatívne zmeny podporili, vyzval ich tiež, aby zodpovedne pristúpili k hlasovaniu o schvaľovaní rozpočtu. Na margo rušenia plánovaných zákrokov od 1. decembra v niektorých nemocniciach ubezpečil, že lekári spravia všetko pre to, aby pacienti dostali termíny tak, ako boli sľúbené. Zároveň vyzval medikov aj lekárov v zahraničí na návrat na Slovensko. "Radi vás privítame ako nových kolegov, spravili sme všetko preto, aby sme pre vás vytvorili lepšie podmienky," povedal.

Vyše 2100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb.

Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok