Rusko nasadilo na Ukrajine strely s odstránenými jadrovými hlavicami, tvrdí britský rezort obrany

TA3 ČTK
26.11.2022 09:09

Rusko zrejme na Ukrajine nasadilo strely, z ktorých odstránilo jadrové hlavice. Vo svojom pravidelnom hlásení o vojne na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany. Krok Moskvy podľa neho ukazuje na to, že počet ruských striel schopných zasiahnuť ciele na Ukrajine sa kráti.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Voľne dostupné snímky z Ukrajiny ukazujú trosky zostrelenej ruskej riadenej strely, ktorou je zrejme typ Ch-55 (v označení NATO AS-15 Kent). Strela bola vyvinutá v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. V prípade zostrelenej rakety bola jadrová hlavica najskôr nahradená inou výplňou.

Podľa britského ministerstva môže takto modifikovaná strela spôsobiť určité škody svojou kinetickou energiou a prípadne výbuchom nespotrebovaného paliva. Je však nepravdepodobné, že by dosiahla spoľahlivý účinok proti stanoveným cieľom.

"Rusko takmer určite dúfa v to, že takéto strely poslúžia ako návnada na zmätenie ukrajinskej protivzdušnej obrany," uviedol Londýn. "Nech už je zámer Ruska akýkoľvek, táto improvizácia ukazuje na stupeň vyčerpania zásob ruských striel dlhého doletu," dodal.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok