ONLINE: Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších zajatcov. Lídri EÚ na výročie hladomoru vyjadrili podporu Kyjevu

TA3 TASR ČTK ČT24
26.11.2022 07:12

Ukrajina a Rusko si v sobotu vymenili ďalších v súčte viac ako 20 zajatcov. Európski lídri v sobotu opätovne prisľúbili podporu Ukrajine pri príležitosti 90. výročia začiatku hladomoru z rokov 1932-33, ktorý postihol milióny Ukrajincov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:52 Kremeľ pripravuje prezidentský výnos, ktorý zakáže ruským firmám a obchodníkom predávať ruskú ropu komukoľvek, kto zavedie na túto surovinu cenový strop. S odvolaním sa na informovaný zdroj to uviedla agentúra Bloomberg.

23:23 Litva podľa tamojšieho ministerstva energetiky poslala na Ukrajinu šesť nákladných áut so 114 generátormi. Zásielka je súčasťou celkového počtu 252 generátorov, ktoré Litva chce poslať Ukrajine. Informuje o tom server The Kyiv Independent.

22:41 Od oslobodenia ukrajinského mesta Cherson pred dvoma týždňami zahynulo v Chersonskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania najmenej 32 ľudí. Podľa agentúry Reuters to oznámila ukrajinská polícia. "Každodenné ruské ostreľovanie ničí mesto a zabíja mierumilovných miestnych občanov. Celkovo Rusko zabilo v Chersonskej oblasti od deokupácie 32 civilistov," napísal na Facebooku jej šéf Ihor Klymenko.

22:00 Ruské okupačné sily zaútočili na dedine Čornobaivka v Chersonskej oblasti a zranili dieťa. Náčelník tamojšej vojenskej správy Jaroslav Januševič to uviedol na Telegrame, píše server Ukrainska pravda.

20:26 Ukrajina by si priala, aby strop na ruskú ropu prepravovanú po mori predstavoval tridsať až štyridsať dolárov za barel, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. To je výrazne nižšia čiastka, než navrhujú krajiny zo skupiny G7, ktoré hovoria o cene 65 až sedemdesiat dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:09 Kyjev predstavil medzinárodný program, ktorý má zabezpečiť dodávky ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín v Afrike a v Ázii. Urobil tak symbolicky pri príležitosti 90. výročia stalinského hladomoru na Ukrajine, informovali zahraničné tlačové agentúry.

20:08 V jednej z nemocníc v Chersone doteraz fungovali na záložných núdzových generátoroch. "Prúd tu fungoval iba dvakrát denne na tri hodiny, a to iba na jednotke intenzívnej starostlivosti," popísal z miesta spravodajca ČT Jan Šilhan. Od piatku majú v nemocnici nové generátory s vyššou kapacitou. Tie sú schopné zabezpečovať chod zariadenia prakticky v celom areáli.

19:12 Francúzsko poskytne prostredníctvom Svetového potravinového programu (WFP) ďalších šesť miliónov eur na podporu vývozu obilia z Ukrajiny do Jemenu a Sudánu. Oznámil to v sobotu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

18:12 Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK oznámila, že od 26. novembra nebudú výpadky elektriny v Kyjeve trvať dlhšie ako päť hodín, a to pre žiadneho spotrebiteľa. Píše to server The Kyiv Independent.

17:14 Počet zranených pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Dnipro vzrástol na trinásť. Podľa serveru Ukrainska pravda to na sociálnej sieti Telegram napísal náčelník vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

16:29 Ruské sily v sobotu letecky zaútočili na mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti. V dôsledku toho bol zničený vchod päťposchodového obytného domu a boli zranení traja civilisti. Podľa serveru Ukrainska pravda to uviedol náčelník vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

16:23 Pod ruskou paľbou sa okolo sobotného poludnia ocitlo mesto Dnipro. Na sociálnych sieťach o tom informoval starosta Borys Filatov, podľa ktorého úder nespôsobil škody na infraštruktúre. Oblastný šéf Valentyn Rezničenko priblížil, že okupanti zasiahli civilné budovy a zranenie utrpelo v dôsledku útoku šesť ľudí, jedna žena je v kritickom stave.

15:59 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu uviedol, že Poľsko poskytne Ukrajine sumu 20 miliónov dolárov na podporu vývozu ukrajinského obilia do Afriky. "Chceme podporovať vývoz obilia z Ukrajiny do Afriky a na Blízky východ," uviedol Morawiecki v Kyjeve na konferencii s názvom "Obilie z Ukrajiny - statočnosť kŕmi planétu".

15:00 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko varoval v sobotu po kritických vyjadreniach zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred politickým sporom. "Kľúčom k úspechu Ukrajiny po útoku Ruska je súdržnosť, národná i politická," povedal Kličko pre noviny Bild am Sonntag.

14:23 Ukrajina a Rusko si v sobotu vymenili ďalších v súčte viac ako 20 zajatcov. Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sú medzi dvanástimi navrátilcami na Ukrajinu aj obrancovia Mariupolu či traja civilisti. Moskva podľa agentúry TASS informovala o deviatich prepustených.

13:46 Európski lídri v sobotu opätovne prisľúbili podporu Ukrajine pri príležitosti 90. výročia začiatku hladomoru z rokov 1932-33, ktorý postihol milióny Ukrajincov.

13:45 Nikopoľský región cez noc čelil ruskému ostreľovaniu, informoval oblastný šéf Valentyn Rezničenko. Podľa neho okupanti použili delostrelectvo a raketomety Grad.

13:40 Na Ukrajine za uplynulý deň zahynulo ďalších takmer šesť stoviek ruských okupantov, vyplýva z aktualizovanej štatistiky ukrajinského generálneho štábu. Čísla nie je možné nezávisle overiť.

13:38 Najmenej šesť ľudí utrpelo v sobotu zranenia, keď ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro. Oznámil to gubernátor ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko, ktorého vyjadrenie citoval denník The Guardian.

12:51 V ukrajinskej metropole Kyjeve po ruských útokoch z tohto týždňa k sobotnému dopoludniu zostáva bez prúdu okolo 130-tisíc ľudí, uviedla mestská rada. Vodu už podľa nej majú k dispozícii všetci obyvatelia a pokračuje aj obnova dodávok tepla. V juhoukrajinskom Chersone boli podľa prezidentskej kancelárie prvýkrát od oslobodenia v prvej polovici novembra obnovené dodávky elektriny.

11:48 Za uplynulý deň ukrajinské jednotky v Doneckej oblasti odrazili útoky pri ôsmich mestách a obciach, vyhlásil generálny štáb. Ruské rakety dopadali napríklad na Kupjansk a Čuhujiv v Charkovskej oblasti, ďalej potom na sídla v Záporožskej a Doneckej oblasti.

11:47 Po rozsiahlych útokoch zo strany Ruska boli v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev bez dodávok elektriny naďalej desaťtisíce ľudí, informuje agentúra DPA. 

11:28 Maďarská prezidentka Katalin Nováková pricestovala v sobotu ráno do Kyjeva po nočnej ceste vlakom z Poľska. Uviedla to webová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

11:12 Americká armáda zriadila v Poľsku zariadenie, v ktorom sa opravujú delá ukrajinskej armády poškodené počas bojov. Informovala o tom v sobotu poľská agentúra PAP s odvolaním sa na správy amerického denníka The New York Times (NYT). 

10:59 Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru aj za súčasné zločiny na Ukrajine. Pri príležitosti 90. výročia ukrajinskej národnej tragédie, pri ktorej v 30. rokoch minulého storočia zomreli milióny ľudí, to v sobotu uviedol šéf kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor uznalo za genocídu.

10:38 Arménsko požiadalo francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby predsedal mierovým rozhovorom s Azerbajdžanom. To predstavuje novú výzvu pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý má v dôsledku vojny na Ukrajine stále slabší vplyv na regionálnych spojencov Moskvy. Táto urážka od tradičného Putinovho spojenca nasledovala po katastrofálnom summite šiestich bývalých sovietskych republík, píše denník The Guardian.

9:10 Rusko zrejme na Ukrajine nasadilo strely, z ktorých odstránilo jadrové hlavice. Vo svojom pravidelnom hlásení o vojne na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany. Krok Moskvy podľa neho ukazuje na to, že počet ruských striel schopných zasiahnuť ciele na Ukrajine sa kráti.

9:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval nezvyčajne ostro kyjevskú radnicu za nedostatočnú pomoc ľuďom, ktorí kvôli ruským útokom zostali bez elektrickej energie. Podľa ukrajinského prezidenta kyjevské vedenie musí vyvinúť väčšie nasadenie, napísala agentúra Reuters. Kyjevský starosta Vitalij Kličko na prezidentovu kritiku zatiaľ nereagoval.

7:21 Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z mesta Cherson na juhu krajiny, ktoré len nedávno oslobodila ukrajinská armáda po mesiacoch ruskej okupácie. Informovala agentúra DPA.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v piatok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok