Vodka je všestranný pomocník: V domácnosti vyčistí okná i škvrny a zachráni kvety

TA3/zm
4.12.2022 10:00

Aj keď možno v domácnosti nemáte bežné tvrdý alkohol, fľaša vodky by vám odteraz nemala chýbať. Keď zistíte jej všestranné využitie pri upratovaní, budete ju mať vždy v zásobe.

Vodka je všestranný pomocník: V domácnosti vyčistí okná i škvrny a zachráni kvety
Pexels

Využitie vodku iným, netradičným spôsobom, nielen na pitie. Tento číry alkohol dokáže v domácnosti zázraky.

Postrek na škvrny

Hoci dnes nie je bežné fajčiť v interiéroch, napríklad v takom aute, keď ste v kolóne, sa to občas stane. Proti zápachu z cigariet perfektne slúži postrek z vodky. Zároveň ho využijete na škvrny na čalúnení, a tie nemusia byť len v aute, ale aj doma na gauči.

Pripravte si postrek rozriedením vodky a vody v pomere 1:1. Postriekajte tapacírované časti a zápach zmizne. Rovnako nemusíte robiť nič viac a zjednotí sa aj farba čalúneného nábytku, ak na ňom boli fľaky.

Zápach z topánok

Vodka je antibakteriálna, takže poslúži aj pri zápachu z topánok, ktorý vzniká práve tvorením baktérii. V tomto prípade ju budete opäť potrebovať v rozprašovači, ale neriedenú.

Vodka v kúpeľni

Čistú vodku vo fľaši s rozprašovačom si zoberte aj na pomoc pri čistení kúpeľne. Zbaví vás prípadných plesní a vyčistí aj špáry medzi kachličkami, ktoré viditeľne zblednú už po jednom čistení. Medzery len postriekajte a vydrhnite kefkou.

Na zrkadlá aj okná

Chcete, aby sa vám leskli okná aj zrkadlá, ale stále na nich nájdete nejakú zabudnutú šmuhu? Po preleštení s čistou vodkou na mäkkej handričke toto rozhodne nehrozí.

Čerstvé kvety

A napokon vodka ako výživa, čo nie je rozhodne žiaden apel na to, aby ste ju konzumovali. Na mysli máme výživu pre rezané kvety. Ak do vázy s vodou primiešate lyžičku vodky a lyžičku cukru, vydržia kvety oveľa dlhšie čerstvé. Vo vode sa totiž nebudú hromadiť baktérie, kvôli ktorým rezané kvety tak rýchlo vädnú.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok