Vedecky potvrdené: Čím dlhšia reťaz vianočných svetielok, tým viac sa zamotá

TA3/zm
2.12.2022 08:00

Tento problém pozná asi každý a minimálne raz do roka stratíme nervy, keď musíme rozmotávať vianočné svetielka. Vedci, ktorí skúmali tento jav, dostali za svoj prínos dokonca Nobelovu cenu!

Vedecky potvrdené: Čím dlhšia reťaz vianočných svetielok, tým viac sa zamotá
Pexels

Nie je to len váš problém, že sa každoročne trápite s rozmotávaním svetelnej reťaze, ktorou počas adventu ozdobujeme domy, okná alebo samotný vianočný stromček. Na to, aby sa na nej urobili uzly, stačí podľa vedcov skutočne málo.

Pokus so svetielkami

Fenomén zamotaných svetielok je témou najmä v Amerike, kde je zvykom pred sviatkami zdobiť interiér i exteriér naozaj bohatými svetelnými reťazami a inými dekoráciami. A práve dvoch Američanov to zaujalo natoľko, že sa rozhodli každoročný jav skúmať. Douglas Smith a Dorian Raymer z kalifornskej univerzity v San Diegu urobili svoj pokus presne 3415 krát. V čom spočíval?

Do krabice vložili svetelnú reťaz a týmto balíčkom hýbali tak, ako sa to bežne so svetielkami pri uskladnení robí. Simulácia pohybov podobných realite bola podľa nich základom, pretože chceli zistiť, ako je možné, že pri odložení sú svetielka bez uzlíkov a o rok na nich nájdete toľko uzlov, že máte o program postarané.

Oficiálne vedci skúmali niekoľko kategórii. Prvou bola pravdepodobnosť, že pomotaná skončí aj vaša reťaz. Druhou boli typy uzlov, ktoré vznikajú. A do tretice tento jav porovnávali v závislosti na dĺžke svetelnej reťaze.

Dĺžka a pohyby

Hoci znie neuveriteľne, že si niekto za predmet skúmania zoberie takúto banalitu, a ešte zaň dostane cenu, výskum skutočne priniesol niekoľko odborných zistení. Do praxe vám však stačia dve. Prvé je, že šanca pomotania sa zvyšuje, čím dlhšia je samotná reťaz. Druhým faktom je, že stačí pár nevhodných pohybov s krabicou, do ktorej ste svetielka umiestnili, a uzly sú na svete. Tu teda vzniká aj odborná rada, aby ste príliš neotáčali a nehrkali s úložným boxom, prípadne, aby ste si našli taký, kde nie je toľko priestoru, aby sa reťaz vôbec mohla hýbať.   

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok