Ak lekári odídu, odnesie si to pacient, myslí si Petko, plán B podľa Rašiho neexistuje

ta3/Samuel Drozda
24.11.2022 21:13

Minulý týždeň ešte vyzerali rokovania vlády a lekárskych odborov nádejne. Potom vstúpil do hry Igor Matovič. Existuje iné riešenie ako odchod lekárov z nemocníc? Spýtali sme sa Mareka Krajčího, Richarda Rašiho a Mariána Petka.

tema_dna_91.jpg
TA3

Maratón rokovaní medzi lekárskymi odborármi a rezortom zdravotníctva pokračoval aj vo štvrtok. Dohodli sa na siedmich z ôsmich bodov, ktoré LOZ predložilo vláde. Otázka platov však stále nie je vyriešená, keďže lekári odmietli Matovičov stabilizačný príspevok.

Aký je plán B?

Podľa Mareka Krajčího, bývalého ministra zdravotníctva, je problém v tom, že ani jedna strana nechce ustúpiť. Nemyslí si, že stabilizačný príspevok, ktorý nazval plánom B, je dobrý krok. Vraj to mal podľa neho byť návrh, ktorý skôr dostane odborárov naspäť za rokovací stôl.

Richard Raši, bývalý minister zdravotníctva, si myslí, že jediným riešením je dohoda s lekármi. „Plán B neexistuje,“ uviedol. Podľa neho je ilúziou si myslieť, že nám pomôžu lekári zo zahraničia. „Aj lekárske odbory povedali, že ten, kto škodí je minister Matovič,“ dodal.

Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, považuje za hlavný problém zdravotníctva chýbajúce zdroje. „Celé sa to začína nedostatočným štátnym rozpočtom,“ povedal. V tomto roku podľa neho zdravotné poisťovne vykázali 200 miliónovú stratu. Určovanie cien v zdravotníctve označil za neefektívne a zložité.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok