Dodávky cez ropovod Družba na Slovensko boli prerušené. Môžu za to výpadky elektrického prúdu

ta3 ČTK
24.11.2022 15:52

Dodávky ruskej ropy ropovodom Družba z Ukrajiny na Slovensko sú pre výpadky elektrického prúdu prerušené. Uviedla to Barbora Putzová zo spoločnosti Mero, ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom českej časti ropovodu Družba. Česko podľa nej teraz čerpá z operatívnych zásob na Slovensku.

Tok ropy ukrajinskou časťou ropovodu Družba sa zastavil už počas utorka, agentúra TASS s odvolaním sa na ruského prevádzkovateľa ropovodov Transneft následne ešte v ten istý deň večer uviedla, že sa dodávky opäť obnovili.

"Podľa našich aktuálnych informácií sú z dôvodu výpadku elektrickej energie prerušené dodávky ruskej ropy ropovodom Družba z Ukrajiny na Slovensko. K prerušeniu čerpania do ČR nedošlo vzhľadom na dostatočné operatívne zásoby na Slovensku," uviedla vo štvrtok popoludní Putzová. "Situáciu monitorujeme a sme v nepretržitom kontakte s prevádzkovateľom slovenskej časti ropovodu Družba, spoločnosťou Transpetrol," dodala Putzová.

Ropovod Družba vedie z Ruska do Bieloruska, kde sa delí do dvoch vetiev. Severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska. Ešte na ukrajinskom území sa ale južná vetva ďalej štiepi a ropa samostatne tečie na Slovensko a do Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok