Ako na udržateľné rodičovstvo? Veci z druhej ruky a detské výživy bez plastov

ta3/nf
27.11.2022 07:00

Koniec nakupovaniu drahých plienok a zaťažovaniu planéty zbytočným odpadom? Odpoveďou by mohlo byť udržateľné rodičovstvo. Opätovne použiteľné plienky či hračky z druhej ruky, sú len dvoma príkladmi na ceste za viac ekologickým materstvom a otcovstvom. Ako to však vyzerá v praxi?

Ako na udržateľné rodičovstvo? Veci z druhej ruky a detské výživy bez plastov
Profimedia

Globálne povedomie sa čoraz viac obracia k problému znečistenia plastmi. Odhaduje sa, že ročné množstvo plastov, ktoré smeruje do oceánov sa do roku 2040 takmer strojnásobí na 29 miliónov ton ročne, píše BBC. Napriek rozsiahlym iniciatívam obmedzujúcim používanie slamiek, jednorazových tašiek a fliaš sa zdá, že neudržateľné materiály sú všadeprítomné aj vo výrobkoch, ktoré kupujeme deťom – od fliaš, z ktorých sa uvoľňujú milióny častíc mikroplastov, až po jednorazové utierky a plienky, ktoré sa nikdy biologicky nerozložia.

Krok za krokom k udržateľnosti

Podľa Programu OSN pre životné prostredie je hračkársky priemysel najzaťažujúcejších priemyselným odvetvím na svete. Milióny hračiek končia ročne na skládkach odpadu úplne nevyužité. Dokonca aj používanie umelého mlieka má obrovský vplyv na životné prostredie, ktorý sa len zriedka skúma. Väčšina receptúr sa vyrába zo sušeného kravského mlieka, na výrobu 1 kg takéhoto mlieka sa spotrebuje neuveriteľných 4 700 litrov vody. Počas jeho konzumácie sa uvoľní 11 až 14 kg skleníkových plynov.

Jen Galeová, autorka knihy The Sustainable(ish) Guide to Green Parenting vysvetľuje, prečo je pre nových rodičov tak ťažké robiť zelené rozhodnutia. „Značky sa snažia dosť agresívne predať novým rodičom svoje detské produkty,“ povedala. Taktiež podľa nej zohráva úlohu nedostatok času, energie a priestoru na rešerš ekologickejších alternatív. „Udržateľné nakupovanie nemusí byť jednotkou na vašom zozname priorít, najmä, keď sa práve snažíte prežiť deň s deťmi, zoberiete prvú vec, ktorá vám padne pod ruku," uviedla Galeová.

"Existuje mnoho spôsobov, ako žiť ekologickejší život," hovorí Galeová, hoci možnosti sa môžu značne líšiť v závislosti od toho, kde žijete. Rôzne stránky na sociálnych sieťach a bazáre ponúkajú plienky z druhej ruky a v Spojenom kráľovstve existujú aj takzvané plienkové knižnice, ktoré umožňujú rodičom požičiavať si plienky a skúšať rôzne značky.

Čo sa týka plienok vyrobených z udržateľných materiálov, štúdia Life Cycle Initiative v partnerstve s programom OSN pre životné prostredie zistila, že ich pranie nad 60 °C, ktoré je nutné na zabitie všetkých baktérií, používanie bubnovej sušičky alebo čiastočné naplnenie práčky, môže v skutočnosti úplne zrušiť ich pozitívny vplyv na životné prostredie.

Ako sa môžete stať viac udržateľným rodičom?

  • vymeňte mäso a mliečne výrobky za udržateľné bielkoviny, ako je šošovica,
  • nakupujte veci z druhej ruky (hračky, oblečenie, knihy),
  • nakupujte lokálne produkty a varte doma,
  • darujte staré hračky a oblečenie charite,
  • perte na nižšej teplote (30 stupňov).
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok