Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vypestovali miniatúrne oči v laboratórnych miskách na štúdium slepoty

Vedci vypestovali miniatúrne oči v laboratórnych miskách na štúdium slepoty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedcom sa podarilo vypestovať v laboratóriu miniatúrne oči z ľudských buniek. Tieto očné organoidy predstavujú dobré modely skutočných očí, ktoré vedcom pomôžu pri štúdiu chorôb spôsobujúcich slepotu a potenciálne pomôžu pri hľadaní liečby.

Pestovanie orgánov v laboratórnych miskách nie je samo o sebe ničím novým. Je však niečo mimoriadne znepokojujúce na očiach, ktoré na vás hľadia z Petriho misky. Tak ako všetky organoidy, aj tieto oči začali ako kožné bunky dospelých ľudí odobraté od darcov. Vedcom sa podarilo premeniť tieto kožné bunky na takzvané indukované pluripotentné kmeňové bunky (iSPC), ktoré sa potom dajú prinútiť, aby vytvorili špecifické typy buniek.

Výsledné mini-orgány sú trojrozmerné modely, ktoré napodobňujú skutočný stav presnejšie ako štandardné bunky v Petriho miske, čo umožňuje vedcom používať ich na štúdium vývoja, chorôb a liekov.

V tomto prípade chceli výskumníci z univerzity College London zistiť, či sa im podarí prinútiť svetlocitlivé tyčinkové bunky, aby sa usporiadali do vrstiev tak, ako sa objavujú v sietnici. A podarilo sa im to, čo tímu umožnilo zobraziť tieto bunky podrobnejšie ako kedykoľvek predtým pomocou sekvenovania RNA jednotlivých buniek.

Jedno z miniatúrnych očí vypestovaných v laboratóriu v rámci novej štúdie.

„Je ťažké študovať neprístupné drobné nervové bunky sietnice pacienta, pretože sú tak zložito prepojené a jemne umiestnené v zadnej časti oka,“ povedal Dr. Yeh Chwan Leong, prvý autor štúdie. „Pomocou malej biopsie kože máme teraz technológiu na preprogramovanie buniek na kmeňové bunky a následné vytvorenie laboratórne vypestovanej sietnice s rovnakou DNA, a teda s rovnakými genetickými podmienkami ako naši pacienti“.

Vypestované miniatúrne oči by mohli pomôcť napríklad v prípade Usherovho syndrómu. Ide o zriedkavú vrodenú chybu, ktorá môže spôsobiť, že sa dieťa narodí hluché a jeho zrak sa v dospelosti zhorší. Vypestovaním miniatúrnych očí od darcov s Usherovým syndrómom a bez neho by mohli vedci pozorovať rozdiely medzi nimi. To by v konečnom dôsledku mohlo viesť k získaniu poznatkov o nových spôsoboch liečby tohto ochorenia, ako aj iných ochorení, napríklad retinitis pigmentosa.

V ďalšej práci tím plánuje vypestovať viac mini očí s použitím širšieho spektra vzoriek pacientov a testovať na nich rôzne lieky. Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Stem Cell Reports.