Európska komisia schválila operačný Program Slovensko v objeme takmer 13 miliárd eur, oznámila Remišová

ta3 TASR
24.11.2022 11:43

Európska komisia schválila operačný Program Slovensko. SR bude môcť začať využívať takmer 13 miliárd eur z nových eurofondov. Investície budú smerovať na zlepšenie života ľudí v regiónoch, energetickú bezpečnosť, digitalizáciu aj na zelené riešenia. Program Slovensko vo štvrtok predstavila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová v Prešove na konferencii s názvom Tvoríme lepšie Slovensko. Prítomní boli tiež komisári EK Elisa Ferreira a Nicolas Schmit, členovia slovenskej vlády, zástupcovia samospráv a ďalší hostia.

"Veľmi ma teší úspech, ktorý sme dosiahli s novým Programom Slovensko a reformou eurofondov. V Európskej únii sme medzi prvými šiestimi krajinami, ktoré majú kompletne schválené celé programovanie na nové eurofondové obdobie. Už o niekoľko týždňov tak budeme môcť vyhlásiť z nových eurofondov prvé výzvy," uviedla Remišová.

Podľa ministerky investícií predstavujú nové eurofondy pre Slovensko veľkú šancu, ako sa posunúť vpred. "Dnešným dňom otvárame úplne novú investičnú kapitolu Slovenska. Vyššie platy a lepšiu životnú úroveň nám prinesú iba lepšie platené zamestnania. Pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou budú len v dynamických inovatívnych odvetviach. Táto téma sa tu opakuje roky a jej riešenie sa už viac nedá odkladať. Ak teraz nedokážeme zásadne zlepšiť náš systém vzdelávania, podporiť výskum, zavádzať inovácie, zlepšiť celkové prostredie pre naše firmy, budeme zaostávať. Nové eurofondy sú preto pre Slovensko obrovskou, ale zároveň možno aj poslednou šancou, ako sa naplno rozbehnúť," zdôraznila.

V praxi to podľa nej bude znamenať jednoduchšie, rýchlejšie a transparentné čerpanie európskych zdrojov bez zbytočnej byrokracie. "Tvorba Programu Slovensko, ktorým sme zásadne zredukovali byrokraciu a zjednodušili využívanie eurofondov, si vyžiadala tisícky hodín tvrdej práce a stovky rokovaní s jednotlivými partnermi, regiónmi i s Európskou komisiou," vyhlásila Remišová počas konferencie Tvoríme lepšie Slovensko.

Kľúčové oblasti podpory v Programe Slovensko 2021 až 2027 sú   Konkurencieschopnejšie a inteligentnejšie Slovensko (1,9 miliardy eur), Zelenšie Slovensko (4,2 miliardy eur), Prepojenejšie Slovensko (2 miliardy eur), Sociálnejšie a inkluzívnejšie Slovensko (3,3 miliardy eur) a Európa bližšie k občanom (400 miliónov eur). Špecifickým cieľom je Fond na spravodlivú transformáciu, ktorý predstavuje sumu 441 miliónov eur. Zvyšné zdroje vo výške 410 miliónov eur sú určené na technickú pomoc.

Najväčšia časť z balíka v sume 12,59 miliardy eur je v Programe Slovensko vyčlenená na zelené a klimatické ciele a zvýšenie energetickej bezpečnosti, kam patrí aj využívanie obnoviteľných zdrojov energie (398 miliónov eur), zatepľovanie a znižovanie energetickej náročnosti budov (722 miliónov eur) a energetická efektívnosť podnikov (78 miliónov eur). Program Slovensko, na základe ktorého sa bude čerpať takmer 13 miliárd eur v novom programovom období, schválila slovenská vláda 28. júna 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok