V Košiciach rokovali lídri krajín V4. Heger daroval Orbánovi šál so slovenským znakom

ta3 TASR
24.11.2022 11:07

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny sa vo štvrtok stretli v Košiciach, kde sa koná samit v rámci slovenského predsedníctva vo V4. Ako informoval Úrad vlády SR, rokovali najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.

V Košiciach rokovali lídri krajín V4. Heger daroval Orbánovi šál so slovenským znakom
Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR

Do Košíc prišli všetci premiéri krajín V4. Okrem slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán i predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zas avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou veľkého Uhorska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.

Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku. Na nerušený priebeh stretnutia dohliada aj polícia. "V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prednedávnom spôsobil rozruch, keď na futbalovom zápase pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Slovenský premiér ho v Košiciach privítal so šálom so slovenským znakom. K spoločnej fotografii, ktorú zverejnil na sociálnej sieti, Heger napísal: "Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový."

Premiér Eduard Heger víta na košickom Bankove predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok