Ruskí poslanci schválili zákaz takzvanej propagácie homosexuality. Čo sa odteraz nesmie?

ta3 čtk
24.11.2022 10:55

Ruskí poslanci podľa očakávania schválili sprísnenie zákazu takzvanej propagácie homosexuality. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, podľa agentúry TASS prijala v treťom čítaní novelu, ktorá zakazuje propagovať "netradičné sexuálne vzťahy" a pedofíliu, ale tiež šíriť informácie o sexuálnych menšinách (LGBT) v médiách, na internete, v reklame, knihách a vo filmoch.

Ruskí poslanci schválili zákaz takzvanej propagácie homosexuality. Čo sa odteraz nesmie?
TASR/AP

Zakazuje tiež šíriť informácie, ktoré by medzi dospievajúcimi mohli vyvolať záujem o zmenu pohlavia. Zakázané má byť premietanie filmov obsahujúcich "materiály propagujúce netradičné sexuálne vzťahy a preferencie", napísala TASS. Za porušenie zákazov podľa agentúry Interfax hrozia vysoké pokuty.

So znením zákona ešte musia súhlasiť ruskí senátori a je potrebný aj podpis hlavy štátu. Obvykle ide však len o formalitu. V Rusku už predtým zákon zakazoval propagovať homosexualitu medzi maloletými. Iný zákon zakazuje manželstvá medzi homosexuálnymi pármi a adopcie detí homosexuálmi.

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pred 274 dňami rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičnej morálky" a rodinných hodnôt pred tým, čo prokremeľskí propagandisti aj vládni politici opisujú ako dekadenciu, rozvrat a "satanizmus", ktoré prichádzajú zo Západu.

Vlani, keď Rusko ešte bolo členom Rady Európy, odmietlo splniť rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva o registrácii homosexuálnych zväzkov, a to s odôvodnením, že tento krok by odporoval ruskej ústave. "Vnucujú nám 'hodnoty', ktoré sú nám cudzie. Rozhodnutie, ktoré odporuje ústave, nesplníme," vyhlásil vtedy predseda dumy Vjačeslav Volodin podľa denníka Kommersant.

Do ruskej ústavy bolo pri predvlaňajšej novelizácii na Putinov návrh pridané ustanovenie ukladajúce povinnosť chrániť "inštitúciu manželstva ako zväzku muža a ženy".

Homosexualita bola v Rusku trestná do roku 1993, do roku 1999 bola klasifikovaná ako duševná choroba. Od roku 2013 krajina zakázala "propagandu netradičných spôsobov života medzi maloletými" a podľa tohto zákona možno pokutovať každý čin, ktorý úrady uznajú za propagáciu homosexuality. Moskva zákaz využívala na zadržiavanie aktivistov za práva sexuálnych menšín či na rušenie takzvaných pochodov hrdosti.

Okrem tohto zákazu sa sexuálne menšiny stretávajú aj s ďalšími ťažkosťami - v niektorých častiach Ruska, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok