ONLINE: Vo všetkých ukrajinských oblastiach sa podarilo obnoviť dodávky elektriny, Boris Johnson sa stal čestným občanom Kyjeva

ta3 tasr čtk čt24
24.11.2022 06:47

Vo všetkých ukrajinských oblastiach sa po stredajších plošných výpadkoch prúdu spôsobených masívnymi ruskými náletmi podarilo obnoviť dodávky prúdu, domácnosti sú ale k sieti pripájané postupne. Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi udelili titul čestný občan ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:19 V kyjevskom kardiologickom centre museli v stredu lekári operovať srdce dieťaťa za svitu baterky, keď na operačnej sále počas ruských náletov na Ukrajinu prestalo svietiť svetlo. Podľa serveru Meduza to uviedol riaditeľ nemocnice Borys Todurov, ktorý natočil z operácie videozáznam. 

22:33 Ukrajinské elektrárne sa po stredajších plošných výpadkoch spôsobených ruskými náletmi vracajú do prevádzky a už pokrývajú zhruba polovicu toho, čo Ukrajina potrebuje, oznámil vo štvrtok večer prevádzkovateľ ukrajinskej siete.

21:48 Rezignácia diplomata zastupujúceho Rusko v Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) ukončí patovú situáciu vo Výbore pre svetové dedičstvo. Agentúre AFP to povedal diplomatický zdroj. Alexander Kuznecov výboru predsedal, čo viedlo po ruskej invázii na Ukrajinu k zablokovaniu tohto dôležitého orgánu, dodala agentúra.

21:19 Podľa serveru Ukrainska pravda vykonali Ruské okupačné sily v priebehu štvrtka celkom sedemnásť útokov na mesto Cherson, pričom poškodili aj materskú školu.

20:45 Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších desať utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč.

19:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval na prehodnotenie členstva Ruska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vzhľadom na pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Uviedol to prostredníctvom videoodkazu na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia OBSE vo Varšave. Informuje agentúra AFP. 

18:16 Berlín vo štvrtok objasnil, že systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré ponúkol Poľsku, sú určené na obranu územia  Severoatlantickej aliancie. Odmietol tak požiadavky Varšavy, aby Nemecko tieto systémy poslalo Ukrajine. 

18:12 Vo všetkých ukrajinských oblastiach sa po stredajších plošných výpadkoch prúdu spôsobených masívnymi ruskými náletmi podarilo obnoviť dodávky prúdu, domácnosti sú ale k sieti pripájané postupne. Dnes popoludní to na telegrame uviedol Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Prioritne boli dodávky prúdu obnovené do objektov kritickej infraštruktúry, upresnil. K rozvodnej sieti bol pripojený prvý reaktor Chmelnyckej jadrovej elektrárne, kde boli po stredajších útokoch rovnako ako v ďalších jadrových zariadeniach v krajine odpojené všetky bloky, povedal šéf správy Chmelnyckej oblasti Serhij Hamalij.

17:29 Krajiny Európskej únie sa dnes zhodli na novom súbore opatrení proti energetickej kríze, jeho konečné schválenie však podmienili dohodou na obmedzení cien plynu. Po rokovaní s kolegami z únijných krajín to povedal český minister priemyslu Jozef Síkela, podľa ktorého bude české predsedníctvo pracovať na dosiahnutí dohody. Síkela dodal, že na 13. decembra zvolal mimoriadne zasadnutie ministrov, kde by mohli krajiny svoje postoje zjednotiť.

17:06 Ruský prezident Vladimír Putin udelil vysoké štátne vyznamenanie jednému z vojnových spravodajcov Semjonovi Pegovovi. Ten je súčasne zakladateľom kontroverzného vojnového blogu WarGonzo, ktorý podporuje vojnu Ruska proti Ukrajine a ktorý sledujú státisíce Rusov. Žurnalistu minulý mesiac zranili črepiny protipechotnej míny na východe Ukrajiny. Kritici vyčítajú Pegovovi šírenie dezinformácií.

16:58 Ukrajina a Rusko si dnes vymenili po 50 vojnových zajatcoch. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka, vodcu separatistov z ukrajinskej Doneckej oblasti Denisa Pušilina a ruského ministerstva obrany. Je to druhá výmena zajatcov v posledných dvoch dňoch. O deň skôr prišli správy o výmene 35 ukrajinských vojakov a jedného civilistu za 35 ruských vojakov.

16:55 Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi udelili titul čestný občan ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pri oznamovaní tejto správy povedal, že Boris Johsnon je "veľký priateľ Ukrajiny"

16:03 Dodávky ruskej ropy ropovodom Družba z Ukrajiny na Slovensko sú kvôli výpadkom elektriny prerušené, uviedlo Mero. Česko čerpá zo zásob na Slovensku.

15:28 Poľský premiér Morawiecki povedal, že mu jeho maďarský náprotivok Viktor Orbán sľúbil, že Maďarsko asi za mesiac schváli prístup Fínska a Švédska do NATO.

15:01 Kyjevská mestská rada udelila bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi titul čestného občana. Uviedol to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Johnson bol vo funkcii jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny v jej obrane pred ruskou inváziou, do Kyjeva zavítal tento rok hneď trikrát.

14:41 Ministerstvo vnútra SR pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimné mesiace. Rezort obstaráva elektrocentrály, deky či posteľné súpravy. Informovala hovorkyňa MV Zuzana Eliášová.

14:36 Europoslanci odsúdili zapojenie Bieloruska do ruskej invázie na Ukrajine a domnievajú sa, že by sa bieloruský autoritársky vodca Alexander Lukašenko mal stať pred medzinárodnými súdmi za vojnové zločiny páchané v susednej krajine.

14:34 Zbrojný priemysel vo východnej Európe chrlí zbrane, delostrelecké granáty a ďalšie vojenské vybavenie tempom, aké od čias studenej vojny nepamätá. Deje sa tak v čase, keď vlády krajín regiónu stoja na čele úsilia o pomoc Ukrajine v jej boji proti Rusku, napísala agentúra Reuters.

14:20 Európska únia intenzívne pracuje na deviatom balíku sankcií voči Moskve za ruskú agresiu voči Ukrajine. Počas návštevy Fínska to vo štvrtok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje Reuters. 

14:14 Poslanci Európskeho parlamentu schválili vo štvrtok Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu.  

13:45 Rusko vo štvrtok poprelo, že útokmi zámerne cielilo na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Zo spôsobenia škôd na kritickej energetickej infraštruktúre v ukrajinskej metropole obvinilo "zahraničné a ukrajinské" rakety protivzdušnej obrany. "Na ciele v Kyjeve nebol podniknutý ani jediný útok," uviedlo ruské ministerstvo obrany. 

13:03 Rusko vydalo obyvateľom štyroch ukrajinských oblastí, ktoré boli v októbri anektované po predchádzajúcich "referendách", viac ako 80 000 cestovných pasov. Vo štvrtok o tom informovalo ruské ministerstvo vnútra.  

13:00 Kyjev môže ukončiť utrpenie ukrajinských civilistov tým, že splní požiadavky Moskvy, vyhlásil podľa agentúr hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zástupca Kremľa sa tak vyjadril len deň po tom, čo ruské rakety, strely a drony opäť masívne ničili energetickú infraštruktúru Ukrajiny a pripravili milióny Ukrajincov o svetlo, teplo aj vodu.

12:58 Europoslanci potvrdili finančnú pomoc Ukrajine na budúci rok vo výške 18 miliárd eur. Peniaze krajiny dostane na zabezpečenie základných verejných služieb či na opravy vojnových škôd. Financie si Európska komisia chce požičať na trhoch a úroky by v prvých rokoch mali zaplatiť členské krajiny bloku. Europoslanci tiež kritizovali Maďarsko, že svojím postojom pomoc Ukrajine oneskoruje.

12:41 Všetky tri jadrové elektrárne na Ukrajine, ktoré stále ovláda Kyjev, sú po stredajších ruských útokoch opäť pripojené k elektrickej rozvodnej sieti, uviedlo vo štvrtok ukrajinské ministerstvo pre energetiku 

11:31 Ruská tajná služba FSB uviedla, že prekazila pokus Ukrajiny o sabotáž "na plynovode South Stream", ktorý podľa jej oznámenia privádza ruský plyn do Turecka a Európy. Informovala o tom agentúra Interfax. Tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, ukrajinskí predstavitelia sa k záležitosti nevyjadrili.

10:57 Ruské sily presunuli značnú časť svojich výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny. Nasadené by mohli byť v okolí miest Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti, či do bojov pri meste Bachmut, uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.  

10:25 Zástupcovia Ruska a Ukrajiny sa minulý týždeň zišli v Spojených arabských emirátoch, aby prerokovali možnosť výmeny zajatcov, ktorá by bola spojená s obnovením vývozu ruského čpavku do Ázie a Afriky cez ukrajinské potrubie. Píše to agentúra Reuters s odkazom na tri nemenované zdroje oboznámené s rokovaním. Dodáva, že sa jej nepodarilo zistiť, aký pokrok sa dosiahol pri rokovaniach v SAE.

10:18 Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že prenosovú sústavu sa po stredajšom kolapse podarilo stabilizovať a obnoviť napájanie kriticky dôležitých objektov. "Očakávame, že jadrové elektrárne začnú fungovať do večera, takže deficit (elektriny) sa zníži," uviedol podľa agentúry Unian minister.

9:16 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa domnieva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane predtým, než by sa pustilo do eventuálnej jadrovej konfrontácie s NATO. Stať by sa tak mohlo v prípade, že Moskva bude pokračovať v neúspechoch na bojisku, napísal server Politico s odvolaním sa na anonymné zdroje. Moskva by vraj mohla siahnuť aj po nervovoparalytickej látke novičok. Použitie látok by sa vraj dalo ľahko zamaskovať tak, aby bolo ťažké zvaliť vinu na Moskvu.

8:09 "Nie je elektrina, kúrenie ani voda. Vonkajšia teplota sa pohybuje okolo nuly. V byte je ešte teplo z predchádzajúcich dní. Uvidíme, ako dlho to vydrží," opísal situáciu v Kyjeve Tymofij Mylovanov, bývalý minister hospodárstva, ktorý teraz vedie Kyjevskú ekonomickú školu.

"Voda je iný problém. Problémom sú záchody. Máme v zásobe asi sto litrov vody. Na našom balkóne je aj sneh. Je to prekvapivo veľká zásoba vody," dodal. Mobilný signál aj banky podľa neho fungujú a obchody sú dostatočne zásobené potravinami. Často je však na platenie nutná hotovosť, pretože nefungujú terminály pre bankové karty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že obnovenie dodávok elektriny v Kyjeve sa očakáva dnes dopoludnia.

7:50 Bez dodávok elektrického prúdu je po stredajších vzdušných útokoch Ruska na ukrajinskú kritickú infraštruktúru stále 70 percent Kyjeva. Obmedzené sú naďalej aj dodávky vody a do ulíc metropoly nevypravili ani električky, uviedol starosta Vitalij Kličko.

7:15 V Kyjevskej oblasti sa po včerajšom ruskom útoku podarilo pripojiť k prúdu asi pätinu odberateľov elektriny. Situácia v metropole je podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského veľmi zložitá. Opravy prebiehali celú noc.

7:11 Fungovaním vojenskej pomocnej misie pre Ukrajinu sa budú v Prahe zaoberať náčelníci generálnych štábov armád Českej republiky, Francúzska a Švédska. Na rokovaní sa zúčastní aj predseda vojenského výboru Európskej únie. Zmyslom tejto misie, o ktorej zriadení rozhodla Európska únia minulý mesiac, je poskytovať ukrajinským ozbrojeným silám špecializovaný výcvik. 

6:56 V Odeskej oblasti sa už podarilo obnoviť dodávky vody a tepla, väčšina ľudí ale zostáva bez prúdu. Práce pokračujú aj na severe a západe krajiny. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu 67 rakiet.

6:50 Ukrajinskí záchranári likvidujú následky ďalšieho ruského útoku na Kyjev.

6:45 Ukrajinské mestá po stredajšom ruskom útoku otvárajú ohrievacie miestnosti pre verejnosť. Ľudia do nich prichádzajú kvôli teplu alebo preto, aby si dobili telefóny a počítače.

6:44 Na väčšine územia Moldavska sa do stredajšieho neskorého večera podarilo obnoviť dodávky elektriny, ktorých výpadok spôsobili ruské útoky v susednej Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa vyjadrenia miestnych predstaviteľov. 

6:43 V meste Ľvov a viacerých ďalších ukrajinských oblastiach sa už podarilo obnoviť dodávky elektriny a vody. V noci na štvrtok o tom informovala spravodajská stanica CNN. Výpadky dodávok spôsobili stredajšie ruské útoky cielené na energetickú infraštruktúru v celej Ukrajine.

6:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za "očividný zločin proti ľudskosti". "Keď máme mínusové teploty, desiatky miliónov ľudí bez elektriny, bez kúrenia, bez vody, tak toto je zjavný zločin proti ľudskosti," povedal Zelenskyj prostredníctvom videospojenia na zasadnutí BR OSN v New Yorku. 

6:36 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu oznámil, že požiadal Nemecko, aby dodalo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré ponúklo Poľsku. Informuje o tom agentúra PAP. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok