Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika umožňuje tlač elektronických obvodov priamo na zakrivené povrchy

Nová technika umožňuje tlač elektronických obvodov priamo na zakrivené povrchy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je oblasť tlačiteľnej elektroniky veľmi sľubná, tlač obvodov na zakrivené povrchy je stále veľmi náročná. Nová technika výrazne zjednodušuje tento proces a potenciálne umožňuje vytvárať nové typy elektronických zariadení.

Postup bol vyvinutý tímom vedcov na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne a rieši dva nedostatky existujúcich techník tlače obvodov na existujúce povrchy.

Po prvé, do vodivých farieb používaných v takýchto obvodoch sa zvyčajne pridávajú polymérne spojivá, ktoré im pomáhajú spočiatku priľnúť k podkladovému materiálu. Tieto činidlá však zhoršujú vodivosť, takže po vytlačení obvodu je potrebný ďalší krok na ich odstránenie. Okrem toho sa takéto obvody zvyčajne dajú tlačiť len priamo na rovné povrchy. Tu prichádza na rad nová technika.

Proces sa začína vytvorením šablóny, ktorá obsahuje vzor mikrokanálikov. Tie tvoria vzor požadovaného elektronického obvodu. Táto šablóna sa potom použije na vytvorenie tenkej elastomérovej membrány, v ktorej sa reprodukuje rovnaký vzor mikrokanálikov. Pružná membrána sa následne priloží na zakrivený cieľový povrch kanálikmi nadol.

Model oka zobrazuje „inteligentnú“ kontaktnú šošovku na meranie tlaku, vytvorenú novou technikou.

Kvapalný roztok obsahujúci strieborné nanodrôty a etanol, ale bez spojiva, sa potom kapilárnym pôsobením vtiahne do membrány a vyplní dutiny vytvorené mikrokanálikmi. Po zaschnutí roztoku sa membrána odstráni a zanechá funkčný elektronický obvod strieborných nanodrôtov, ktorý sa prispôsobí kontúram povrchu.

V rámci doterajších testov vedci vytvorili kontaktnú šošovku, ktorá by sa mohla použiť na meranie tlaku tekutín v oku, latexovú rukavicu s integrovanými tlakovými senzormi, ktorá by mohla robotom alebo protézam poskytnúť pocit dotyku, a pružnú priehľadnú elektródu, ktorá by mohla nájsť využitie vo fotovoltických článkoch alebo paneloch citlivých na dotyk.

Vedci tvrdia, že technika by sa dala celkom ľahko rozšíriť na masovú výrobu a sú tak otvorení rozhovorom s priemyselnými odvetviami, ktoré majú záujem preskúmať potenciál tejto techniky. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Science Advances.