Ranné návyky, kvôli ktorým nechudnete, ale priberáte: Zavážiť môže aj neustlaná posteľ

TA3/zm
30.11.2022 08:00

Čudujete sa, prečo sa ručička na váhe zasekla, nebodaj sa hýbe nesprávnym smerom, keď robíte všetko správne? Aj sa hýbete, aj zdravo jete, napriek tomu priberáte? Problém môže byť v zdanlivo nevinných ranných návykoch, kvôli ktorým nedokážete schudnúť.

Ranné návyky, kvôli ktorým nechudnete, ale priberáte: Zavážiť môže aj neustlaná posteľ
Pexels

Tieto ranné návyky sú z pohľadu zhadzovania kíl zlozvykmi, keďže spôsobujú to, že sa vám pri formovaní postavy nedarí tak, ako by ste si to predstavovali.

Priveľa spánku

Všade sa hovorí o tom, aké je dôležité dostatočne si pospať. Ale takmer nikde sa neohovorí o opaku. Ak spíte príliš dlho, nemá to taký pozitívny vplyv na telo, ako ste si zrejme mysleli. Z hľadiska chudnutia ide napríklad o problém, keďže sa počas spánku produkuje hormón leptín, ktorý dáva telu signál, že je sýte. Ak spíte viac ako 9 hodín, organizmu sa tieto hormóny rozhodia a nebude vedieť, kedy ich správne vyplavovať.

Roztiahnite závesy

Pre telo a jeho správne fungovanie je denné svetlo veľmi dôležité. Vstávať počas zimy za tmy môže ovplyvniť aj chudnutie, no s tým si zrejme nepomôžete. Čo však urobiť dokážete je, že hneď po vyskočení z postele odtiahnete závesy či žalúzie, a bez ohľadu na to, aká je skorá hodina, nasajete čo najviac denného svetla. Vitamín D totiž ovplyvňuje aj BMI a vedci preukázali, že ten, kto pravidelne vstáva za tmy, máva vyššiu telesnú váhu ako ľudia, ktorí si môžu luxusne pospať, kým nie je svetlo.

Usteľte posteľ

Aj taká banalita, ako je ustlanie postele, má vplyv na chudnutie. Vedci preukázali, že ľudia, ktorí ráno nechajú perinu len tak pohodenú, majú sklony k priberaniu. Môže to súvisieť s vrodenou lenivosťou. Zároveň sa vedci pozreli na túto rovnicu aj z opačnej strany. Ten, kto si udržiava čistú a útulnú spálňu, má lepšiu sebadisciplínu aj v stravovaní. Takýto človek sa vraj dokáže viac kontrolovať, čo a koľko zje. Odborníci dokonca tvrdia, že stačí zmeniť zvyk, teda začať posteľ stlať, a naštartujete tým v mozgu aj procesy súvisiace so stravovaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok