Irán neumožňuje kontakt so Slovákom, podozrivým zo špionáže

TASR
22.1.2013 10:55

Zastupiteľský úrad SR v Teheráne požiadal iránsku stranu o umožnenie návštevy zadržaného slovenského občana. Napriek opakovaným telefonickým a aj notifikovaným žiadostiam sa to však nepodarilo, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Irán neumožňuje kontakt so Slovákom, podozrivým zo špionáže
youtube.com

Ako zdôraznil, slovenský rezort diplomacie na prípade intenzívne pracuje a podnikne ďalšie potrebné kroky.
Iránska tlačová agentúra Mehr informovala o odhalení skupiny údajných špiónov CIA ešte 17. januára.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí podľa nej uviedlo, že k odhaleniu došlo v rámci "nepretržitých a promptných operácií", ktorých časť sa vykonávala napríklad aj vo Francúzsku či v ďalších krajinách.

Slovenského občana Mateja Valucha (26), ktorého označili za spojku CIA a vykonávateľa tajného plánu CIA, podľa tlačovej agentúry zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".

"V roku 2008 som si zaregistroval webovú stránku NGR, ponúkajúcu zamestnanie, a podpísal zmluvy s prestížnymi európskymi spoločnosťami na poskytovanie kvalifikovaných expertov. V roku 2009 ma kontaktovala osoba s menom Steven Logano prostredníctvom e-mailu spoločnosti Prizma Company, údajne pre spoluprácu," citovala agentúra Mehr zadržaného slovenského občana.

"V prvých dňoch som zistil, že jeho pravé meno nie je Steven Logano, a že je vysokopostaveným predstaviteľom CIA s misiou infiltrovať sa do elitných iránskych kruhov a získavať informácie o iránskom vývoji v technologickom priemysle," dodal podľa iránskej agentúry Slovák Valuch.

Logano, ako aj ďalší členovia údajnej špionážnej skupiny, padli do pasce iránskych bezpečnostných agentov, píše Mehr. Ako ďalej dodáva, v minulosti prišlo do Iránu s cieľom špionáže viacero Američanov. V súvislosti s biotechnologickým výskumom spomína agentúra mená Stephana Richmonda a Marka Anthonyho Vandiara, ako i ďalšieho nemenovaného občana Juhoafrickej republiky, Maroka, Malajzie či bližšie nešpecifikovanej východoázijskej krajiny.

Tí sa mali podieľať na špionáži v oblasti počítačovej techniky a zhromažďovaní informácií o iránskom jadrovom programe, píše agentúra Mehr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok