Miliardár napojený na Kremeľ predal významnú firmu pri Prahe

ta3/mš
21.11.2022 12:12

Firma NVision Czech Republic, ktorá v meste Votice neďaleko Prahy vyrába elektrosúčiastky pre sektor telekomunikácií a tiež automobilový priemysel, mení majiteľa. V minulosti sa podnik volal STROM telecom a od roku 2002 patril pod konglomerát AFK Sistema popredného ruského miliardára napojeného na Kremeľ Vladimira Jevtušenkova, píše portál Seznam Zprávy.

Miliardár napojený na Kremeľ predal významnú firmu pri Prahe
TASR - Lukáš Grinaj (ilu.)

Podľa zistení Seznam Zprávy kontrolu nad podnikom preberajú traja manažéri s balkánskymi a ukrajinskými koreňmi. Sú nimi šéf votického výrobného závodu Berislav Čupič, doterajší personálny riaditeľ podniku Hilmija Drnda a šéf celej českej firmy NVision Volodymyr Iasynskyi. V obchodnom registri je už niekoľko dní zapísaný ako jediný akcionár firma BHV SmartTech, ktorú títo muži vlastnia.

Uviedli, že firma už s Ruskom pretrhla všetky obchodné väzby. Predaj však podľa nich nesúvisí s vojnou na Ukrajine alebo so sankciami hroziacimi Jevtušenkovovi. Tvrdia, že oligarcha blízky Kremľu predaj firmy chystal už dávno.

"Dlhodobým zámerom predchádzajúceho majiteľa bol predaj spoločnosti, pretože svojím zameraním na výrobu úplne nezodpovedala jeho obchodnému portfóliu. Proces predaja bol pripravovaný posledné dva roky, vojna na Ukrajine zmenu akcionára iba urýchlila," tvrdí Hilmija Drnda, ktorý má vo firme BHV SmartTech z nových troch majiteľov najväčší podiel.

Oligarcha Vladimir Jevtušenkov však Česko úplne neopustil, upozorňuje portál Seznam Zprávy. Podľa dostupných informácií cez firmu Lunisoft a ruskú cestovnú kanceláriu Intourist naďalej vlastní aj luxusný karlovarský hotelový komplex Savoy Westend.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok