Princ Harry ukončil misiu, počas ktorej zabíjal Talibancov

SITA
22.1.2013 08:01

Britský princ Harry sa priznal, že strieľal na povstalcov z Talibanu počas náletov v rámci svojho druhého pobytu v Afganistane, kde pôsobil ako kopilot útočných vrtuľníkov typu Apache. Dvadsaťosemročný vnuk kráľovnej Alžbety sa vráti domov tento týždeň po 20 týždňoch strávených na vojenskej základni Camp Bastion v južnej provincii Helmand.

Princ Harry ukončil misiu, počas ktorej zabíjal Talibancov
SITA

Než opustil Afganistan, na otázku novinárov, či zabil povstalcov počas svojej misie, odpovedal: "Áno, tak ako mnohí. Strieľame, keď musíme, berieme život, aby sme zachránili život, ale v podstate sme viac odstrašujúcim prostriedkom, než čímkoľvek iným," povedal Harry.

Taliban počas princovho pobytu v Afganistane oznámil, že spraví všetko pre to, aby ho uniesol alebo zabil. Jeho základňa sa stala terčom útoku na jeho narodeniny v septembri, Harry však neutrpel žiadne zranenia. Do Afganistanu sa vrátil po štyroch rokoch od svojej prvej misie, ktorú prerušil z bezpečnostných dôvodov. V poradí tretí následník britského trónu sa stal profesionálnym pilotom vrtuľníkov Apache len vo februári minulého roka po absolvovaní náročného 18-mesačného výcviku vo Veľkej Británii a Spojených štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok