Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálny hydrogél by mohol pomôcť zaceliť dutiny v poranených kostiach

Špeciálny hydrogél by mohol pomôcť zaceliť dutiny v poranených kostiach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo poranenia kostí, ako sú zlomeniny, sa zvyčajne zahoja samé, veľké časti chýbajúcich kostí často nikdy nedorastú a vyžadujú si transplantáciu kostí z iných častí tela. Nový špeciálny hydrogél by to však mohol zmeniť a jedného dňa by mohol pomáhať zaceliť dutiny v poranených kostiach.

Látka, ktorú vyvinuli vedci z Tel Avivskej univerzity a Michiganskej univerzity, je vedecky známa ako imunomodulačný vláknitý hydrogél na báze kyseliny hyalurónovej a Fmoc-difenylalanínu (FmocFF/HA). Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že napodobňuje fyzikálne aj chemické vlastnosti extracelulárnej matrice v kostnom tkanive.

Extracelulárna matrica je podporný materiál, ktorý obklopuje všetky bunky, a jej vlastnosti sa líšia v závislosti od typu biologického tkaniva, ktorého je súčasťou. V prípade kostného tkaniva má matrica pevnú, fibrilárnu (vláknitú) štruktúru.

Replikovaním tejto štruktúry, spolu s chemickým zložením extracelulárnej matrice, trojrozmerný hydrogél FmocFF/HA podporuje bunky z priľahlého kostného tkaniva, aby do neho migrovali a rozmnožovali sa. Myšlienka je taká, že ak sa kúsok hydrogélu chirurgicky umiestni do deficitu kosti, nakoniec sa gél úplne nahradí novým prirodzeným kostným tkanivom.

Takýto prípad sa údajne vyskytol v laboratórnych experimentoch, v ktorých sa hydrogél použil na vyplnenie diery s priemerom 5 mm v hornej časti lebky potkana. Diera bola teda príliš veľká na to, aby sa zacelila bez pomoci. Ďalšia diera v lebke bola ponechaná bez ošetrenia, aby slúžila na kontrolu. Celkovo sa použilo 20 laboratórnych potkanov.

„Sledovali sme ich dva mesiace pomocou rôznych metód,“ uviedla profesorka Lihi Adlerová-Abramovičová. „Na našu radosť sa defekty kostí plne upravili regeneráciou, pričom kosti získali svoju pôvodnú hrúbku a vytvorili si nové cievy“.

V prípade kontrolných vzoriek sa tak nestalo, čo naznačuje, že za výsledok bol skutočne zodpovedný hydrogél FmocFF/HA.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Journal of Clinical Periodontology.