České osobnosti: Potrebujeme štátnika, nie ironického samotára

SITA
21.1.2013 21:28

S apelom na voličov, aby v druhom kole voľby prezidenta podporili Karla Schwarzenberga, vystúpilo v pondelok 172 osobností verejného života, uvádza server iDNES.cz.

České osobnosti: Potrebujeme štátnika, nie ironického samotára
Čtk

Podľa dokumentu, ktorý prišli v pondelok do pražskej Lucerny predstaviť napríklad aj herec a scenárista Zdeněk Svěrák, speváčka Marie Rottrová, brat bývalého prezidenta Ivan Havel, bývalá ústavná sudkyňa, dnes senátorka, Eliška Wagnerová či exminister Michael Kocáb, potrebuje krajina na Hrade osobnosť, ktorá sa dokáže povzniesť na rozdelenie politiky na pravicu a ľavicu.

"Potrebujeme štátnika, nie politika. A práve za takého považujeme Karla Schwarzenberga," píše sa vo výzve. Chceme štátnika, ktorý by českú spoločnosť opäť stmelil a Českú republiku budoval ako vlasť všetkých, kto v nej žijú, či už sa im darí lepšie, alebo horšie, hovorí text výzvy.

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák varoval pred spojenectvom Zemana so súčasným prezidentom Václavom Klausom. "Ak zvíťazí spojenectvo týchto dvoch chladnokrvných hráčov, pochybujem, že sa niekedy obrody dožijem," povedal a dodal, že nemá rád "lišiakov", pri ktorých nikdy neviete, či sa na vás usmievajú ako na bytosť, alebo ako na budúcu pochúťku.

Sociológ Ivan Gabal vyjadril znechutenie nad tým, ako v kampani niektorí ľudia vrátane rodiny končiaceho rezidenta Václava Klausa útočia na rakúsku manželku prezidentského kandidáta Therese Schwarzenbergovú. Jednak preto, že nehovorí po česky a hlavne preto, že jej otec bol nacista.

"Útoky proti členom rodiny sú proti duchu masarykovských tradícií," povedal Gabal. Muzikant Jiří Pavlica povedal, že sa až doteraz do politiky nezapájal, ale vyjadriť sa musí vo chvíli, keď úroveň kampane padla tak nízko. "Za celkom neprijateľné považujeme nacionálno-šovinistické útoky na rodinu Karla Schwarzenberga," citoval Pavlica z ospravedlnenia Schwarzenbergovej, ktoré podpísal.

Signatári Výzvy trojkráľovej vystúpili na podporu Schwarzenberga už pred prvým kolom voľby prezidenta. A tiež v pražskej Lucerne spojenej s rodinou bývalého prezidenta Václava Havla. "Chceme prezidenta, ktorého si budú v Európe ctiť, ktorý obnoví dôveru v naše schopnosti spolupracovať a pracovať na spoločných problémoch celého európskeho kontinentu," písali signatári prvej výzvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok