Aj sprchovanie má svoje pravidlá: Toto pri ňom rozhodne nerobte

TA3/zm
27.11.2022 10:00

Čo sa dá pokaziť na obyčajnom sprchovaní? Veď ho denne praktizuje každý, tak čo by mohlo byť na tom zložité? Napríklad aj teplota voda, ktorú nemusíte nastavovať správne. Alebo hygienické pomôcky, ktoré netreba nechávať vo vlhkom prostredí.

Aj sprchovanie má svoje pravidlá: Toto pri ňom rozhodne nerobte
Pexels

Sprchovanie ako súčasť hygieny má svoje pravidlá. Určite nestojíte o kožné problémy, a tak by ste sa mali niektorým zlozvykom vyvarovať.

Nepreháňajte to

Osprchovať sa aspoň raz za deň je bežná hygiena, niekto preferuje dokonca sprchu dvakrát denne. Čo sa však týka názoru dermatológov, preháňať to s umývaním nie je pre kožu najlepšie. Nejde ani tak o samotnú vodu, ale o nadmerné používanie kozmetiky. Koža má svoje prirodzené filtre a bariéry, ktoré nemusia predstavovať špinu, ale ochranu. Ak sa umývate trikrát denne, skôr si uškodíte. Riešením je podľa odborníkov umývanie len určitých partií tela, alebo jedno sprchovanie len s vodou, v zmysle opláchnutia.

Teplota vody

Nielen na výbere a množstve kozmetiky záleží. Koža je náchylná aj na teplotu vody. Ak milujete horúcu sprchu, môžete si uškodiť. Ani opačný extrém nie je ideálny. Možno otužujete, ale z pohľadu zmytia baktérií a špiny studená či vlažná sprcha nestačí. Teplota by mala mať zdravý stred, teda ani príliš horúca, ani príliš chladná.

Pomôcky na umývanie

A napokon všetky pomôcky na umývanie, to je samostatná kategória. Ak používate špeciálnu špongiu alebo kefu, aby ste si dočiahli na chrbát, nemali by ste ich nechávať vo vlhkom prostredí. Nemusíte ich odniesť z kúpeľne, len ich nenechávajte v sprchovom kúte, kde sa drží vlhkosť a teplo. Rovnako by nemali byť neustále namočené vo vode. Aj tieto pomôcky potrebujú vyschnúť, aby sa v nich nemnožili baktérie, ktoré by ste si následne roznášali po tele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok