Ak pracujete samy na seba, má to mnoho benefitov: Ženy živnostníčky sú vraj zdravšie

TA3/zm
25.11.2022 16:00

Niekomu vyhovuje mať stabilný pracovný pomer, iní si zas nevedia predstaviť, že by neboli sami sebe pánom. Podľa vedcov má však práca na voľnej nohe najmä pre ženy mnoho benefitov, zdravie nevynímajúc.

Ak pracujete samy na seba, má to mnoho benefitov: Ženy živnostníčky sú vraj zdravšie
Pexels

Zdravie žien živnostníčok či podnikateliek je podľa lekárov preukázateľne pevnejšie.

Pevnejšie zdravie

Istá americká štúdia skúmala takmer päťtisíc žien, z ktorých časť pracovala klasicky ako zamestnanec, druhá bola na voľnej nohe. Ukázalo sa, že dámy, ktoré si zarábajú samy na seba, obstáli v rôznych zdravotných kritériách lepšie.  

Viac pohybu

Byť sama sebe šéfkou v prvom rade prináša vraj oveľa viac pohybu. Lekári teda zistili, že ženy živnostníčky či podnikateľky trpia oveľa menej obezitou a tým aj srdcovými chorobami. Preukázalo sa oveľa nižšie riziko problémov spojených s tlakom či cukrovkou.  

Kariéra vs. rodina

Hoci na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že zamestnané ženy presne vedia, kedy im v práci padla, a tak sa môžu venovať rodine, výskum ukázal opak. Ženy v samostatne zárobkových činnostiach si podľa dát amerického výskumu dokážu oveľa lepšie rozdeliť povinnosti, a tak im vo finále ostáva viac osobného voľna. Navyše, väčšina podnikania prináša slobodnejšiu možnosť upravovať si pracovnú dobu, takže ženy živnostníčky pružnejšie reagujú na potreby rodiny.

To na prvý pohľad nesúvisí so zdravím, ale ukázalo sa, že to má vplyv na psychiku. Podnikateľky a živnostníčky sa cítia oveľa menej pod tlakom, a to i napriek tomu, že nemajú toľko istôt ako zamestnankyne.    

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok