Od Kataríny až po Luciu: Začínajú sa magické dni vhodné na rôzne rituály

TA3/zm
25.11.2022 08:00

Obdobie od Kataríny po Luciu využívali naši predkovia na mágiu všetkého druhu. Koniec novembra až polovica decembra sa kedysi označovali ako Bosorácke dni. S akými rituálmi sú spojené?

Od Kataríny až po Luciu: Začínajú sa magické dni vhodné na rôzne rituály
Pexels

Kedy sa v tieto dni čarovalo, aby ste si pritiahli lásku, peniaze či zdravie. A to, koniec-koncov, chceme aj dnes. Pozrite sa, aké rituály robili naši predkovia.

Katarínske čary

25. november je deň, kedy meniny oslavuje Katarína. V minulosti však šlo o deň, kedy sa odháňali všetky zlé sily, a to pomocou cesnaku. Jednak sa vo veľkom cesnak konzumoval, ale potierali sa ním v tvare krížov aj dvere a brány, čo symbolizovalo zákaz vstupu zlým silám. Okrem toho sa však odpradávna Katarína spája aj so zábavou, ktorá mala v minulosti tú symboliku, že vytancované dievčatá a ženy boli celý rok plné sily a zdravia.

Láska na Ondreja

Kedysi sa práve Ondrej, ktorý oslavuje meniny 30. novembra, spájal s ľúbostnou mágiou. Ak chceli slobodné dievčatá vedieť, za koho sa vydajú, uvarili si halušky lásky. Princíp bol, do každej halušky vložiť lístoček s jedným menom a tá, ktorá pri varení vyplávala na povrch ako prvá, odhalila meno nastávajúceho. Nebolo to však také jednoduché, ako to vyzerá. Jedna haluška sa totiž dávala uvariť prázdna, bez lístočka. A ak sa práve tá objavila prvá na hladine v hrnci, znamenalo to, že sa dievča sa ešte do roka nevydá.  

Barbora na očistu

Aj Barbora, teda 4. december, sa spájala s mágiou. Jednak sa vymetali husacím krídlom rohy miestností, aby sa z domov vyhnali zlé sily, ale o niečo zaujímavejšie boli rituály pre lásku. V tento deň sa odlamovali čerešňové halúzky, ktoré si dievčatá túžiace po vydaju dali doma do vody. Ak konárik zakvitol, znamenalo to, že si do roka nájdu toho pravého.

Mikuláš a dary

Hoci sa nám dnes Mikuláš spája len s deťmi a sladkosťami, v minulosti sa nejakou dobrotou obdaroval každý člen rodiny. Išlo o symboliku hojnosti a dobroprajnosti. Aj dnes nezabudnite malou drobnosťou obdarovať svojich blízkych, nie len najmenších. Je to pekné gesto, ktorému sa potešia aj dospelí.

Magická Lucia

Snáď najsilnejší magický deň bol 13. december, teda Lucia. Dodnes je známy rituál s lístočkami chlapcov, z ktorých sa každý deň až do Vianoc jeden vyraďuje a na konci, teda na Štedrý deň, sa dievčatá dozvedia meno svojho nastávajúceho. Papieriky sa však museli spáliť bez toho, aby ste si ich prečítali, iba tak rituál fungoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok