Rusko vytvára riziká, ktoré by podľa Valáška mohli spustiť tretiu svetovú vojnu. Verím faktom, nie naratívu z Kremľa, povedal Krúpa

ta3
16.11.2022 21:30

Raketa, ktorá takmer vyvolala veľký konflikt. Na poľsko-ukrajinskej hranici zabil výbuch dvoch ľudí a vystrašil tak celý svet. Prvotné zistenia však ukazujú, že nestrieľali Rusi, ale Ukrajinci. Ukrajina to však popiera a tvrdí, že má dôkaz o ruskej účasti. Čo z toho vyplýva pre Slovensko a jeho obranu? Spýtali sme sa Juraja Krúpu, Mariána Kéryho, Pavla Macka a Tomáša Valáška.

tema_dna_51.jpg
TA3

Tretia svetová vojna?

„Vylúčili to všetci zúčastnení,“ povedal Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec SR pri NATO o možnosti, že išlo o cielený útok na Poľsko. Uviedol však, že za tento útok Rusko môže nepriamo, lebo ak by nezaútočilo na Ukrajinu, žiadna raketa by nebola vystrelená.

„Ak tu niekto vytvára riziká, ktoré by mohli spustiť tretiu svetovú vojnu, tak to je Rusko samé,“ povedal Valášek. „Ak by sa bolo potvrdilo, že Rusko zaútočilo na Poľsko, NATO by aktivovalo článok 5,“ dodal. Rusko má podľa neho záujem vyhnúť sa konfliktu s Alianciou.

Valášek nevidí dôvod odmietnuť Ukrajine prístup na miesto činu. „Rakety budú mať radarovú stopu,“ povedal. „Nebojím sa, že by sme sa nedozvedeli celý príbeh,“ pokračoval Valášek. V Poľsku vraj nie je problém s prístupom k rakete. „Už teraz máme celkom dobre zostavený príbeh,“ dodal.

„To, čo sa nás týka, je krutá, systematická kampaň na zlikvidovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry,“ povedal Valášek o odrezaní ropovodu Družba kvôli podobnému útoku. „Rusko sa snaží vyprovokovať humanitárnu krízu,“ pokračoval. Chce tak podľa neho vyvolať imigračnú krízu a zlomiť podporu Západu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok