Nielen kríza stredného, ale aj mladého veku existuje: Toto trápi dnešných dvadsiatnikov

TA3/zm
24.11.2022 08:00

O kríze stredného veku počul už snáď každý, ale tušili ste, že podobne náročné obdobie prežívajú aj dnešní dvadsiatnici? Ak sa čudujete, čo by už len ich mohlo trápiť, budete prekvapení. Je toho viac než dosť a termín kríza mladého veku používajú odborníci už od začiatku tohto tisícročia.

Nielen kríza stredného, ale aj mladého veku existuje: Toto trápi dnešných dvadsiatnikov
Pexels

Dospieť neznamená len osláviť osemnástku. Mladí ľudia dnes čelia okolo dvadsiateho roku života častokrát osobnostnej kríze, ktorú spôsobuje strach z budúcnosti.

Na vlastné nohy

Hoci pre mnohých dvadsiatnikov je stále otvorený mama hotel, aj tak sa dnešní dvadsiatnici trápia budúcnosťou. Prechod z dospievania do dospelosti, alebo skôr zo školy do zamestnania, je prvým náročným bodom, ktorému musia čeliť. Jednak viacerí v tomto veku ešte nevedia, čo presne by chceli robiť. Druhá pomyselná facka prichádza, keď ich predstavy o plate konfrontuje tvrdá realita. Ak sa k tomu pridá osamostatnenie sa od rodičov, téma peňazí je ešte citeľnejšia.

Cesta k zodpovednosti

Obdobie, kedy čerství dospeláci po prvýkrát v živote riešia bývanie, financie či partnerské vzťahy je rovnako náročné ako kríza stredného veku. Aj preto sa o tejto etape hovorí ako o kríze mladého veku. Už len fakt, že doteraz viedli spoločenský život bez väčších záväzkov a zrazu majú povinnosti, vyvoláva u mnohých dvadsiatnikov úzkosť. Obmedzí sa aj ich sociálny kontakt s priateľmi, keď popri zamestnaní nestíhajú tráviť toľko času s blízkymi. Ak podobné pocity prežíva niekto vo vašom okolí, odborníci radia nepodceňovať ich a už vonkoncom nie zosmiešňovať.

Rady odborníkov

Podľa psychológov je dôležité, aby aj v tomto veku mladých ľudí viedol niekto starší, napríklad rodičia. Tí síce nemusia odovzdať dospelému dieťaťu vzorce správania, s ktorými by sa stotožňovalo, ale predsa len nejaké rady vychádzajúce zo skúseností budú nápomocné.

Zároveň by sa mladí ľudia nemali púšťať do všetkých zmien naraz. Začať treba prácou, a až keď sa v nej zastabilizujú, potom môžu uvažovať o osamostatnení, prípadne bývaní s partnerom. Prvé roky si každý potrebuje individuálne nastaviť svoje potreby aj v rámci trávenia voľného času, ktorého je zrazu akosi menej.

Na druhej strane, podľa odborníkov môže mladým pomôcť aj zmena prostredia, pretože tým vystúpia zo začarovaného kruhu a nastavia si nový život podľa nových pravidiel.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok