Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci objavili neuróny, ktoré pomôžu ochrnutým pacientom opäť chodiť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrická stimulácia chrbtice môže pomôcť ochrnutým ľuďom opäť chodiť, pričom v klinických štúdiách sa ukázali sľubné výsledky. Vedci teraz identifikovali špecifické neuróny, ktoré sa stimulujú, a zistili, že pacienti môžu chodiť aj po vypnutí elektrickej stimulácie.

Poranenia miechy môžu narušiť signály z mozgu do dolných končatín a spôsobiť čiastočné alebo úplné ochrnutie. Nedávny vývoj však sľubne pomohol pacientom získať späť určitú pohyblivosť prostredníctvom epidurálnej elektrickej stimulácie. V blízkosti miechy sa implantuje malé zariadenie, ktoré pomocou elektrických impulzov stimuluje neuróny ovládajúce pohyby nôh.

Početné vylepšenia tejto techniky, ktoré sa uskutočnili za posledné desaťročie, prinášajú stále lepšie výsledky a pomáhajú pacientom, ktorí boli predtým úplne ochrnutí, hýbať nohami, stáť a dokonca chodiť s pomôckami, ako sú barle a rámy. V novej klinickej štúdii výskumného centra s názvom NeuroRestore deväť pacientov znovu získalo schopnosť chodiť a zlepšenie ich motorických funkcií pretrvávalo aj po ukončení rehabilitačného procesu. Dôležité je, že mohli chodiť aj po vypnutí zariadenia na elektrickú stimuláciu, čo je míľnik, ktorý sa predchádzajúcim štúdiám vyhýbal.

Nová klinická štúdia identifikovala špecifické neuróny, ktorých stimulácia pomáha zlepšiť pohyblivosť ochrnutých pacientov.

To naznačuje, že v nervových vláknach používaných na chôdzu došlo k určitej úrovni reorganizácie, preto vedci skúmali špecifické mechanizmy na myšiach a molekulárnych modeloch, aby zistili, či a ako sa to môže diať.

Tím vytvoril 3D „mapu“ miechy až po jednotlivé neuróny a sledoval, ktoré neuróny sa aktivovali elektrickou stimuláciou. Zúžili to na špecifickú rodinu neurónov, ktoré exprimujú gén s názvom Vsx2. Zaujímavé je, že tieto neuróny zvyčajne nie sú dôležité pre chôdzu u zdravých ľudí, ale zdá sa, že sú kľúčové pre reorganizáciu nervových vlákien na obnovu motorickej funkcie po zranení.

Na overenie tejto myšlienky potom tím použil novú verziu epidurálnych implantátov, ktoré nielen stimulovali miechu, ale špecificky deaktivovali neuróny Vsx2. Pri testoch na myšiach tie, ktoré mali poranenú miechu, okamžite prestali chodiť, ale zdravé myši mohli stále chodiť bez problémov.

Deviatim ochrnutým pacientom sa po terapii epidurálnou elektrickou stimuláciou vrátila schopnosť chodiť.

Tím tvrdí, že tento experiment potvrdzuje neuróny Vsx2 ako cieľ pre epidurálnu elektrickú stimuláciu ako liečbu ochrnutia. To by nakoniec mohlo viesť k ešte účinnejším terapiám, ktoré by ľudí opäť rozhýbali.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature. Tím opisuje svoju prácu vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.