Výživa pre myseľ: Po týchto jedlách vám to bude páliť ako nikdy

TA3/zm
23.11.2022 16:00

Doprajte špeciálnu výživu aj sivej mozgovej kôre. Vďaka týmto jedlám vám to bude myslieť oveľa lepšie.

Výživa pre myseľ: Po týchto jedlách vám to bude páliť ako nikdy
Unsplash

Ak myslíte na svoje zdravie a dopriavate si pravidelné zdravé jedlá, tak prečo nedať takýto doping aj svojmu mozgu? Vieme, po ktorých surovinách vám to bude páliť.

Brokolica

O brokolici sa hovorí ako o najideálnejšej potravine pre mozog. Vďaka jej zloženiu plnému vitamínov C a K budete mať pamäť ako slon. Brokolica je veľmi chutná, keď sa pripraví len na pare, zachová si aj najviac živín. Pokojne si ju však posypte syrom a okrem spokojnej mysle bude spokojné aj telo, keďže sa z nej nepriberá.

Zeler

Či už siahnete po stopkovom alebo po klasickej koreňovej zelenine, v oboch prípadoch vyživíte mozog. Vďaka zeleru sa telo zbaví stresových hormónov, rozšíria sa cievy a klesné krvný tlak.

Cvikla

Silné antioxidanty obsiahnuté práve v tejto zelenine chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom. Cvikla tiež zlepší okysličovanie mozgu a prívod krvi doň.

Vlašské orechy

Iste ste už videli obrázky, na ktorých niektoré jedlá vyzerajú podobne ako orgány, ktoré výborne vyživujú. Presne takýmto príkladom je vlašský orech, ktorého jadro vyzerá podobne ako mozgová kôra. Keďže obsahuje nasýtené omega 3 mastné kyseliny, vyživujú mozog a podporujú celkovú imunitu.

Vajíčka

Konzumovať pokojne môžete celé vajcia, ale pre mozog je podstatný žĺtok. Už pred narodením práve z neho plod vstrebáva cholín, ktorý je podstatný pre vývoj mozgu. A aj po narodení a v dospelosti vaječný žĺtok zabezpečuje správne fungovanie tohto orgánu.

Avokádo

Tento obľúbený plod zlepšuje pomocou mononenasýtených mastných kyselín koncentráciu a pamäť. Ak vám teda už neslúži tak dobre ako zamlada, začnite avokádo jesť pravidelne.

Čo ešte vyživí mozog?

Pre zdravé fungovanie mozgu sú skvelé akékoľvek orechy a bobuľové ovocie. Nezabúdajte ani na ryby a pestrú skladbu zeleniny na tanieri.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok