Vláda pomôže samosprávam v energetickej kríze. Zastropuje ceny elektriny a plynu

ta3/TASR
15.11.2022 14:22

Vláda pomôže samosprávam zvládať energetickú krízu. Po rokovaní so zástupcami samospráv to oznámil premiér Eduard Heger s tým, že cena elektrickej energie pre samosprávy bude zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu.

Vláda pomôže samosprávam v energetickej kríze. Zastopuje ceny elektriny
TASR - Pavol Zachar

Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne preplatí 80 percent z toho štát. Schéma pomoci sa bude podľa premiéra týkať všetkých subjektov samosprávy.

Schéma pomoci sa bude podľa premiéra týkať všetkých subjektov samosprávy. "Prišli sme s riešením, ktoré pomôže samosprávam zvládnuť najbližšiu vykurovaciu sezónu, tú najťažšiu časť," vyhlásil Heger.

Šéf združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič vyhlásil, že sa podarilo nájsť po rokovaniach zhodu. Zastropovanie cien energií bude podľa neho pre samosprávne kraje znamenať úsporu i stabilizáciu verejných zdrojov. "Rozpočty sa nám teda podarí zostaviť v atmosfére vyššej stability a predvídateľnosti," povedal. Ako podotkol, je tu možnosť predĺženia pomoci až do konca júna, záležať to však bude na vývoji cien energií.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger víta, že došlo k dohode so štátom a aj vďaka nej môžu byť rozpočty samospráv schválené načas. "To, čo sa dnes dohodlo, nám veľmi pomôže," vyhlásil prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček. Verí, že aj keď bude situácia ťažká, podarí sa ju vďaka pomoci zvládnuť. Premiér avizuje, že vláda cez energetickú krízu prevedie aj domácnosti a zabezpečí, aby boli ceny energií počas budúceho roka  zastropované.

Témy: Eduard Heger
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok