FOTO: Po ôsmich rokoch čakania prerazili tunel Čebrať. ta3 bola pri tom

ta3/NDS, ČTK
15.11.2022 12:05

Na stavanom úseku kľúčovej slovenskej diaľnice D1 pri Ružomberku na severe krajiny dnes stavitelia prerazili prvú rúru tunela Čebrať, ktorý po dokončení vrátane súvisiacej štvorprúdovej vozovky zrýchli v regióne tranzitnú dopravu.

Stavebné práce na zákazke, ktorú získalo česko-slovenské konzorcium firiem OHLA ŽS a Váhostav, predtým skomplikovali zlé geologické podmienky a spory ohľadom financovania diela.

Zmluvu o výstavbe úseku podpísalo spomínané konzorcium so správcom slovenských diaľnic NDS v roku 2013 s predpokladaným termínom dokončenia stavby o štyri roky neskôr. Kvôli zlému podložiu bola trasa tunela počas prác zmenená a samotná dĺžka tunela predĺžená na 3,6 z pôvodných dvoch kilometrov. Celý budovaný diaľničný úsek Hubová-Ivachnová má takmer 15 kilometrov a po dokončení uľaví doprave v Ružomberoku, kde sa teraz často vytvárajú dopravné zápchy.

"Prerážka tunela väčšinou býva míľnikom v stavbe, projekt sa láme do druhej polovice. Verím, že druhá polovica projektu nebude taká dlhá ako tá prvá," povedal pri prerazení tunela generálny riaditeľ OHLA ŽS Roman Kocúrek. Vyjadril presvedčenie, že budovaný úsek bude sprejazdnený do dvoch rokov, pokiaľ nenastanú ďalšie komplikácie.

Budovanie diela podľa tlače predtým sprevádzali aj spory medzi zhotoviteľom a NDS o financovaní stavby. Jej cena bola zvýšená predbežne na viac ako 300 miliónov eur (7,3 miliardy Sk) z pôvodne plánovaných zhruba 227 miliónov eur (5,5 miliardy Sk) bez dane z pridanej hodnoty.

Spomínaný diaľničný úsek sa východne od Ružomberoku prepojí s existujúcou diaľnicou D1, ktorá vedie na východné Slovensko okolo Vysokých Tatier. Vo svojej západnej časti sa napoja na existujúcu cestu prvej triedy, pretože plánovaný ďalší úsek diaľnice D1 sa tam ešte ani nezačal stavať.

Živý prenos prerážania tunela si môžete pozrieť nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok