Britské firmy sa stále viac vyhýbajú daniam

SITA
21.1.2013 08:52

Objem daní, ktoré veľké spoločnosti nezaplatili vďaka využitiu umelých prevodov v rámci firiem na zníženie zdaniteľného zisku, minulý rok vo Veľkej Británii narástol o 48 %. Informoval o tom v pondelok britský daňový úrad.

Britské firmy sa stále viac vyhýbajú daniam
SITA

Celková suma, ktorú daňový úrad "zvažuje" bola k 31. júlu minulého roku 1 mld. britských libier (GBP), čo je oproti marcu 2011 nárast o 680 mil. GBP.

Tento údaj, ktorý je odhadom toho, koľko veľké firmy kráľovstvu na daniach dlhujú, pritom pokrýva 800 najväčších firiem, ktoré vo Veľkej Británii pôsobia. Daňový úrad však dodal, že po preskúmaní individuálnych prípadov býva finálne určená suma nakoniec približne polovičná. Znamenalo by to, že veľké firmy vďaka ohýbaniu transferových cien a nízkej kapitalizácii na daniach dlhujú okolo 500 mil. GBP.

Informácia prichádza v čase, keď netrpezlivosť Britov s daňovými neplatičmi rastie a vláda hľadá možnosti riešenia. Britskí politici obviňujú nadnárodné spoločnosti ako kaviarenský reťazec Starbucks alebo internetového gigantu Google, že manipulujú s transferovými cenami, ktoré si národné pobočky navzájom účtujú, tak, aby zisky presúvali do svojich pôsobísk s nižšími daňami.

Nízka kapitalizácia sa zas dosahuje tým, že národné pobočky si požičiavajú veľké sumy peňazí od svojich sesterských spoločností v daňových rajoch, často s vysokým úrokom, a znižujú si tak zdaniteľný zisk. Starbucks aj Google však tvrdia, že sa presne riadia britskými daňovými zákonmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok